Προκλητική δήλωση Τούρκου κοινωνιολόγου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, 13:58
Προκλητική δήλωση Τούρκου κοινωνιολόγου
Έντονες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η δήλωση κοινωνιολόγου και επικεφαλής της Ένωσης για την Υγεία και Εκπαίδευση των Αυτιστικών Παιδιών στην Άντανα της Τουρκίας, ονόματι Φεμί Κάγια, ο οποίος μιλώντας στην Milliyet διευκρίνισε πως όλα τα αυτιστικά παιδιά είναι άθεα εξαιτίας κάποιας ανεπάρκειας στο τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με το αίσθημα της πίστης, προσθέτοντας ότι ο αθεϊσμός είναι μία μορφή αυτισμού.

«Τα αυτιστικά παιδιά δεν γνωρίζουν την πίστη στο Θεό, διότι στερούνται του αντίστοιχου τμήματος του εγκεφάλου που έχει να κάνει με την πίστη».

Εν συνεχεία, έκανε λόγο για ειδική θεραπεία μέσω της οποίας το συγκεκριμένο τμήμα της πίστης δύναται να αποκατασταθεί: «αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν γνωρίζουν πώς να προσευχηθούν, πώς να πιστέψουν στο Θεό. Επιβάλλεται να καλλιεργηθεί η επίγνωση σε αυτά τα παιδιά μέσω θεραπευτικών μεθόδων. Χρειάζεται να αναπτύξουν αισθήματα και να μάθουν πώς να αποκτήσουν ενσυναίσθηση, πώς να ταυτίζονται συναισθηματικά με τους άλλους. Πρέπει να κατανοήσουν γιατί οι κανονικοί άνθρωποι κάνουν ό,τι κάνουν. Επιβάλλεται να εσωτερικεύσουν την έννοια του Θεού».

Επιπροσθέτως, ο Κάγια αναφέρθηκε σε έρευνες που διεξήχθησαν σε ΗΠΑ και Καναδά, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει εκ γενετής δεσμός μεταξύ του αθεϊσμού και του αυτισμού, ο οποίος οφείλεται σε συγκεκριμένες υποανάπτυκτες περιοχές του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, ο Κάγια αναφέρεται σε μελέτη στην οποία έχει αναφερθεί παλαιότερα βρετανικό άρθρο (Σεπτέμβριος του 2011), σύμφωνα με το οποίο ερευνητές εξέτασαν 61 άτομα που έπασχαν από αυτισμό. Τα αποτελέσματα έδειχναν ότι το 26% ήταν άθεοι και το 16% απλά νευροτυπικά άτομα.

Η εν λόγω έρευνα διερευνούσε την πρόταση ότι οι ατομικές διαφορές στην πίστη αντανακλούν συγκεκριμένες γνωσιακές διαδικασίες, με τον ακραίο αυτισμό να αποτελεί ένδειξη ισχυρής προδιάθεσης προς τη μη πίστη. Σε καμία, όμως, περίπτωση, δεν μπορεί να διατυπωθεί με ευκολία μία διαπίστωση σαν εκείνη του Kάγια, τόσο όσον αφορά τον αυτισμό, όσο και όσον αφορά τον αθεϊσμό.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, 14:07