Πρόωρες εκλογές αντί δημοψηφίσματος επιλέγει το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία αναφορικά με το Brexit.
«Βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να οργανωθούν εάν η συμφωνία (που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit) απορριφθεί από το κοινοβούλιο» ανέφερε εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος. «Και αν δεν διεξαχθούν εκλογές, το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να υποστηρίξει όλες τις εναλλακτικές που θα βρίσκονται στο τραπέζι, ανάμεσά τους και η εκστρατεία για τη διεξαγωγή δημόσιας ψηφοφορίας» πρόσθεσε.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν αρνητικός μέχρι στιγμής στα αιτήματα για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, επιμένοντας στην αναγκαιότητα διεξαγωγής νέων εκλογών. Για τους υποστηρικτές του Κόρμπιν, η απόφαση δεν αλλάζει τη βασική θέση σύμφωνα με την οποία το Εργατικό Κόμμα προτιμά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών από τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, με διαφορετική ερώτηση από εκείνη η οποία ετέθη στο δημοψήφισμα του 2016 και όπου το 52% του εκλογικού σώματος ετάχθη υπέρ του Brexit και το 48% υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος ο Κόρμπιν διαβεβαίωσε χθες ότι θα σεβασθεί την επιλογή των μελών.
Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος για την οικονομική πολιτική Τζον ΜακΝτόνελ επανέλαβε ότι το κόμμα είναι έτοιμο για εκλογές, οι οποίες είναι η «καλύτερη λύση» και οποιοδήποτε νέο δημοψήφισμα δεν θα είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας του 2016 για την παραμονή ή μη στην Ένωση.
Πηγή της πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος που τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος εξέφρασε ικανοποίηση σε απόφαση του κόμματος περί ψηφοφορίας για το εάν πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα: «Αισθανόμαστε ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα είναι μικρά βήματα μάλλον παρά γιγάντιο άλμα, αλλά είναι μία σημαντική μετατόπιση».

Στον αντίποδα, ο Μπρένταν Τσίλτον της πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος υπέρ του Brexit δήλωσε στο Reuters: «Υπάρχουν στο Εργατικό Κόμμα πέντε εκατομμύρια οπαδοί του Brexit που θα απογοητευθούν από αυτήν την απόφαση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης