Πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος εξηγώντας πως «για το μέλλον πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες της».

Ο πρόεδρος της Β. Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι σημειώνεται πως έχει συγκαλέσει εκτάκτως αύριο, Κυριακή, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γειτονική μας χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αναβρασμό μετά το «όχι» των Ευρωπαίων στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια. Πληροφορίες μάλιστα οι οποίες μεταδόθηκαν την Παρασκευή και στη συνέχεια διαψεύστηκαν ήθελαν τον Ζ. Ζάεφ να παραιτείται. Ο Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική χώρα, ένα σχέδιο που βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής του

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προτείνει να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. Μάλιστα, όπως δήλωσε, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν όρισε ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αύριο θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι για να του υποβάλει την παραίτησή του και να προτείνει τη διενέργεια εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Προτείνω να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εκλογές, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες για την πορεία που θα λάβει η χώρα» είπε και συμπλήρωσε: «Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί μια σοβαρή και υπεύθυνη απόφαση από όλους μας. Δεδομένου ότι κάθε πολιτικός πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές αποφάσεις του, απογοητευμένος, στέκομαι και σας λέω: “το ευρωπαϊκό όνειρο του μακεδονικού λαού δεν θα καταστραφεί”».

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό.«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζάεφ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες πως η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι «ιστορικό λάθος».

Η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. παρεμποδίστηκε κυρίως από τη Γαλλία, τις θέσεις της οποίας υποστήριξαν η Δανία και η Ολλανδία.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης