Το μεγαλύτερο κόμμα της Βουλγαρίας εγκατέλειψε σήμερα τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την περιορισμένη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν αυτόν τον μήνα, ενισχύοντας τις πιθανότητες για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη βαλκανική χώρα.

Αν και το κεντροδεξιό GERB εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της 4ης Απριλίου, η οργή εναντίον της εκτεταμένης διαφθοράς στην πιο φτωχή χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το άφησε χωρίς ξεκάθαρη πλειοψηφία ή πιθανούς συμμάχους στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ντάνιελ Μίτοφ επέστρεψε την εντολή στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ αφού δύο κόμματα, την υποστήριξη των οποίων επιδίωκε, αρνήθηκαν ακόμα και να συναντηθούν με ένα κόμμα το οποίο κατηγορούν ότι καλλιεργεί ένα κλίμα ατιμωρησίας μεταξύ επιρρεπών στη διαφθορά αξιωματούχων και επιχειρηματιών με πολιτικές διασυνδέσεις.

«Δεδομένης αυτής της αλαζονικής στάσης, δεν έχει νόημα» δήλωσε ο απερχόμενος, τρεις φορές πρωθυπουργός και ηγέτης του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, σε συνεδρίαση του κόμματος πριν από την κατάθεση της εντολής.

Ο Ράντεφ είπε πως δεν θα σπεύσει να ζητήσει από το δεύτερο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, το νέο αντικαθεστωτικό κόμμα του τηλεοπτικού παρουσιαστή και τραγουδιστή Σλάβι Τριφόνοφ, να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, δίνοντάς του περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξετάσει τις επιλογές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόμμα του Τριφόνοφ «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ITN) δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδιά του, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να μην προσπαθήσει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης, καθώς δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία ακόμη κι αν συνεργαζόταν με δύο μικρότερα κόμματα διαμαρτυρίας που θεωρεί δυνητικούς εταίρους.

Το ITN επανέλαβε πως δεν θα συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συμφωνίες με παραδοσιακά κόμματα, όπως το GERB, οι Σοσιαλιστές ή το κόμμα MRF της τουρκικής μειονότητας.

Αν δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο πρόεδρος μπορεί να ζητήσει από οποιοδήποτε άλλο κόμμα να προτείνει ένα υπουργικό συμβούλιο.

Μια ενδεχόμενη τρίτη αποτυχία θα τον οδηγήσει να διαλύσει το Κοινοβούλιο και προκηρύξει νέες εκλογές μέσα σε δύο μήνες.

Η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να δυσχεράνει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά κεφάλαια από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για τον κορωνοϊό και να επιβραδύνει τις προετοιμασίες της για υιοθέτηση του ευρώ το 2024.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης