Προς αναστολή η άρση της βίζας σε Τούρκους υπηκόους

Προς αναστολή η άρση της βίζας σε Τούρκους υπηκόους
Ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα άρει την υποχρέωση θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ φέτος, όπως είχε προβλέψει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Σχεδόν 20.000 αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί και στρατιωτικοί κρατούνται ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την Παρασκευή που έγινε το πραξικόπημα, κατά το οποίο πάνω από 200 άτομα σκοτώθηκαν όταν μια ομάδα των ενόπλων δυνάμεων προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία.

«Το σχέδιο νόμου (για την άρση υποχρεωτικής ταξιδιωτικής θεώρησης Τούρκων υπηκόων) συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Έτινγκερ, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, σε αρκετές περιφερειακές γερμανικές εφημερίδες σε συνέντευξη που κυκλοφορεί σήμερα.

«Προβλέπω όμως ότι δεν θα έχουμε άρση της υποχρέωσης θεώρησης (βίζα) πριν το τέλους του χρόνου», πρόσθεσε ο Έτινγκερ, σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, η οποία προωθεί κυρίως τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει πρώτα να απαντήσει στις ανησυχίες της ΕΕ για το θέμα των κανόνων δικαίου, είπε ο επίτροπος. «Και προς το παρόν, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται», πρόσθεσε.

Ο Έτινγκερ επίσης άσκησε κριτική στην Άγκυρα για την πρόσφατη απόφασή της να άρει την ασυλία βουλευτών, μια συνταγματική αλλαγή που θα αποβάλλει από το τουρκικό κοινοβούλιο ένα φιλοκουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

'Ασκησε επίσης δριμεία κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για το κλείσιμο εφημερίδων της αντιπολίτευσης και τον εκφοβισμό δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική.
«Δεν γίνεται επίσης να απομακρύνονται κατά χιλιάδες δικαστές τους οποίους δεν συμπαθεί η κυβέρνηση. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο», τόνισε.

Ασκώντας κριτική επίσης για την πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες, όπως έχει δηλώσει ο Ερντογάν, ο Έτινγκερ δήλωσε: «Η θανατική ποινή είναι ασυμβίβαστη με τη σειρά αξιών και συμφωνιών μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ εάν εισαγάγει τη θανατική ποινή».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016, 03:55