Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν οι διοικούντες την αμερικανική SpaceX την επιτυχημένη εκτόξευση ενός πρωτοποριακού πυραύλου που μετέφερε στο Διάστημα μη επανδρωμένο όχημα γεμάτο προμήθειες για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το όχημα «Dragon» έχει στο εσωτερικό του 4,3 τόνους επιστημονικού υλικού και αναλώσιμων για το εξαμελές πλήρωμα που επανδρώνει τη διαστημική εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ανάμεσα στα αντικείμενα υπάρχει και μια… καφετιέρα (ISSpresso), η οποία σχεδιάστηκε από Ιταλούς μηχανικούς και παραλήπτης είναι η Ιταλίδα αστροναύτη Samantha Cristoforetti.

Το διαστημικό όχημα αναμένεται να επιστρέψει πίσω στη Γη σε πέντε εβδομάδες, με τρεις τόνους φορτίο από τον ISS.


Το όνειρο της «ανακύκλωσης» πυραύλων

Μετά τον τερματισμό του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων της NASA, η SpaceX είναι μια από τις εταιρείες με την οποία υπεγράφη συμφωνία για τη μεταφορά τεχνολογικού εξοπλισμού και προμηθειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Elon Musk, έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο. Κατασκευή πυραύλων οι οποίοι θα μεταφέρουν το όχημα στο Διάστημα και στη συνέχεια θα προσγειώνονται με ακρίβεια στο έδαφος, προκειμένου να επαναχρησιμοποιούνται σε νέες αποστολές. Ενδεχόμενη επιτυχία του προγράμματος ισοδυναμεί με δραστική μείωση του συνολικού κόστους κάθε αποστολής, ανοίγοντας νέους δρόμους στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Μέχρι στιγμής, κάθε προωθητικός πύραυλος διαλύεται σε κομμάτια και καταλήγει -τις περισσότερες φορές- στη θάλασσα ή σε αχανείς στέπες. Δυστυχώς για τη SpaceX, ούτε αυτή τη φορά το σχέδιό της στέφθηκε με επιτυχία.

Καρέ-καρέ η αποτυχημένη προσγείωση του Falcon 9

Όπως φαίνεται και στο video που ακολουθεί, ο Falcon 9 (με ύψος όσο 14 όροφοι πολυκατοικίας) προσέγγισε την ειδική πλατφόρμα στα ανοικτά του Κανάβεραλ στη Φλόριντα, ωστόσο κατά την προσγείωσή του αναποδογύρισε και εξερράγη. Επόμενη προγραμματισμένη εκτόξευση είναι στις 19 Ιουνίου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης