Σε συμφωνία για την αποστολή στρατευμάτων στο Μάλι και στη Γουινέα-Μπισάου προκειμένου να επιβλέψουν τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των πολιτειακών θεσμών μετά τα πραξικοπήματα που σημειώθηκαν στις δύο χώρες, κατέληξαν τα μέλη της Οικονομικής Κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas).

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, περίπου 600 στρατιώτες θα σταλούν στην πρώην πορτογαλική αποικία, την ίδια στιγμή που τουλάχιστον 3.000 ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο Μάλι προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες της μεταβατικής κυβέρνησης για καταπολέμηση της δράσης των μαχητών Τουαρέγκ στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου επαναλαμβάνεται πως και στις δύο χώρες θα πρέπει να έχουν διεξαχθεί εκλογές μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Όσον αφορά στη Γουινέα-Μπισάου, απευθύνεται αυστηρή προειδοποίηση προς τον Στρατό να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να έχει ολοκληρώσει εντός 72 ωρών τη μεταβίβαση της εξουσίας σε έναν πολιτικό σχηματισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ecowas θα προχωρήσει στην επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων. Σημειώνεται πως οι στρατιωτικοί συνεχίζουν να έχουν υπό κράτηση τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Carlos Gomes Junior καθώς και τον μεταβατικό πρόεδρο, Raimundo Pereira.

Διαβάστε επίσης:
Μάλι: Πόλεμος-Διαπραγμάτευση σημειώσατε… 2, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Απριλίου 2012, 05:59
Απειλές ΟΗΕ προς τους πραξικοπηματίες της Γουινέα- Μπισάου, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Απριλίου 2012, 22:44
Μεταβίβαση εξουσίας στη Γουινέα-Μπισάου στη σκιά έντονων πιέσεων της Δύσης, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012, 06:04
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης