Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη μαζική παρουσία της αστυνομίας έξω από την πρεσβεία της χώρας στη Βολιβία, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί πρώην υπουργοί της χώρας.

Ο Εμπράρντ επεσήμανε ότι επιθυμεί την παρέμβαση του Δικαστηρίου εν μέσω καταγγελιών για παρενόχληση του προσωπικού της πρεσβείας, σύμφωνα με τα μεξικανικά μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στη Λα Πας είναι «υπό πολιορκία» και ζήτησε από την κυβέρνηση της Βολιβίας να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να διασφαλίσει το απαραβίαστο της διπλωματικής της αποστολής.

Αφού ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες παραιτήθηκε τον Νοέμβριο και έφυγε από τη χώρα, αρκετοί από τους πρώην υπουργούς του αναζήτησαν καταφύγιο στην πρεσβεία του Μεξικού στη Λα Πας.

Η νέα κυβέρνηση της Βολιβίας δικαιολογεί την αυξημένη αστυνομική παρουσία έξω από την πρεσβεία λέγοντας ότι βίαιοι διαδηλωτές ενδέχεται να βγάλουν με τη βία έξω από το κτήριο τους πρώην υπουργούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του η υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας Κάρεν Λόνγκαριτς απέρριψε τους ισχυρισμούς του Μεξικού, τονίζοντας ότι η πρεσβεία ήταν αυτή που ζήτησε την αυξημένη αστυνομική παρουσία και ότι δεν θα παραβίαζε ποτέ τα διπλωματικά πρωτόκολλα.

«Κανείς δεν μπορεί να προσφύγει βασιζόμενος σε γεγονότα που δεν αποδεικνύονται, κανείς δεν μπορεί να προσφύγει για ενέργειες που δεν έχουν διαπραχθεί», επεσήμανε η Λόνγκαριτς στους δημοσιογράφους από τη Λα Πας.

«Η κυβέρνηση της (προέδρου Τζανίνε) Άνιες σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, τη Σύμβαση της Βιένης για τις διπλωματικές σχέσεις και δεν θα εισερχόταν ποτέ σε κτήριο διπλωματικής αποστολής χωρίς προηγούμενη άδεια», υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε «λάθος» και «νομική πλάνη» την πρόθεση του Μεξικού να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης