Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Προσφυγή στο Δ.Π.Δ. για το ρωσικό πλήγμα στην τηλεόραση του Κιέβου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Μαρτίου 2022, 13:04
 Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Προσφυγή στο Δ.Π.Δ. για το ρωσικό πλήγμα στην τηλεόραση του Κιέβου

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μετά το ρωσικό πλήγμα εναντίον του πύργου της τηλεόρασης στο Κίεβο την Τρίτη, καταγγέλλοντας «ένα έγκλημα πολέμου».

 «Στις 4 Μαρτίου οι RSF κατέθεσαν προσφυγή στον εισαγγελέα του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός έχει βομβαρδίσει σκοπίμως πολλές κεραίες τηλεόρασης σε όλη τη χώρα», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Την Τρίτη, έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ρωσικός πύραυλος «έπληξε» τον πύργο της τηλεόρασης που βρίσκεται κοντά στο μνημείο Μπάμπι Γιαρ για τους περισσότερους από 30.000 Εβραίους που δολοφόνησαν οι Ναζί μέσα σε δύο ημέρες το 1941. Από το πλήγμα αυτό σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.

Σύμφωνα με τους RSF, που επικαλούνται την τοπική οργάνωση IMI, «τουλάχιστον άλλοι τρεις πύργοι ραδιοτηλεόρασης έχουν γίνει στόχος βομβαρδισμών στο Κορόστεν, το Λισισάνσκ και τη Χάρκιβ, ενώ δύο κεραίες ραδιομετάδοσης έχουν σταματήσει να εκπέμπουν αφού οι Ρώσοι στρατιωτικοί τις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στη Μελιτόπολη και τη Χερσώνα».

 «Ο σκόπιμος βομβαρδισμός πολλών υποδομών μέσων ενημέρωσης, όπως κεραίες τηλεόρασης, αποτελεί έγκλημα πολέμου και καταδεικνύει το εύρος της επίθεσης που εξαπέλυσε ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν εναντίον του δικαιώματος στην ενημέρωση», κατήγγειλε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των RSF.

Την Τετάρτη το βράδυ ο εισαγγελέας του ΔΠΔ ανακοίνωσε «την άμεση έναρξη» έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου φέρονται να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως από τις 39 χώρες μέλη του.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Μαρτίου 2022, 13:07