Η Άνγκελα Μέρκελ έγινε δεκτή με τιμές από τον πρωθυπουργό της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά στο αεροδρόμιο του Αμπιτζάν τη νύχτα της Τρίτης. Παρά το γεγονός ότι η γερμανίδα καγκελάριος ασκεί αυτό το διάστημα υπηρεσιακά τα καθήκοντά της και η εξουσία της στη Γερμανία έχει υποστεί ρωγμές, στην Αφρική ο λόγος της Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να έχει ειδικό βάρος. Δεδομένων των πυρετωδών διαπραγματεύσεων και προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η συμμετοχή της καγκελαρίου στη διήμερη Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής που ολοκληρώνεται σήμερα θα μπορούσε να μοιάζει σχεδόν με… ταξίδι αναψυχής. Δεν είναι όμως, δεδομένου ότι στο επίκεντρο των εργασιών της συνόδου βρίσκονται τα θέματα της μετανάστευσης και των προσφύγων.

Προκειμένου η Γερμανία και συνολικά η Ευρώπη να μην ξαναβρεθούν ενώπιον σε μια ακόμη έξαρση των προσφυγικών ροών, η Μέρκελ και οι υπόλοιποι 50 και πλέον ηγέτες που συμμετέχουν στις εργασίες της συνόδου αναζητούν λύσεις προκειμένου να αποκτήσουν οι νέες και οι νέοι στην Αφρική καλύτερες προοπτικές για το μέλλον. Ζητούμενα είναι η εκπαίδευση, οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην αφρικανική ήπειρο. Ο πληθυσμός της αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2050 φθάνοντας τα 2,5 δις κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανίδα Καγκελάριος δεν πιστεύει ότι μπορούν να υπάρχουν γρήγορες λύσεις προκειμένου να βελτιωθούν οι μελλοντικές προοπτικές για τους σήμερα 1,2 δις ανθρώπους που ζουν στην Αφρική. Η μέθοδος της Άνγκελα Μέρκελ ακολουθεί τη λογική των μικρών, αλλά σταθερών βημάτων. Ασκεί πιέσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύτερη διακυβέρνηση, ενώ επιθυμεί να δει βελτίωση του πλαισίου για επενδύσεις και δίκαιο εμπόριο. Πριν από ένα περίπου χρόνο είχε επισκεφθεί το Μαλί, τον Νίγηρα και την Αιθιοπία, αντιδρώντας στην έξαρση της προσφυγικής κρίσης και παρέχοντας κεφάλαια για το κτίσιμο σχολείων σε αυτές τις χώρες. Ωστόσο, γνωρίζει καλά ότι τέτοιου είδους κινήσεις δεν είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης