Κατά τις σημερινές συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτεικών, Τζον Κέρι και Τζακ Λιου, αντίστοιχα, καθώς και με σημαντικά στελέχη δεξαμενών σκέψης, διαπιστώθηκε ότι οι Αμερικανοί «κατανοούν απόλυτα» τη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο κ. Βενιζέλος, απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Κέρι να επισκεφθεί την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη διάθεση και την ετοιμότητα της χώρας μας να συνεισφέρει στις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον για τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και για να φιλοξενήσει συναντήσεις ή διεθνείς διασκέψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συζήτηση του κ. Βενιζέλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, «ήταν πάρα πολύ καλή» και «πολύ ουσιαστική», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση ήταν πυκνή και στοχευμένη».

Όσον αφορά τη θεματολογία, συζητήθηκαν ζητήματα της ελληνικής Προεδρίας, με έμφαση στις ευρώ-αμερικανικές σχέσεις, καθώς και η πολιτική συνεργασία. Επίσης, τα θέματα της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και τα λεγόμενα εθνικά θέματα.
Ενδεικτικά, όπως επισημαίνεται, για το Κυπριακό έγινε αναλυτική συζήτηση για το που βρίσκονται σήμερα οι προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και για τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος, ενώ ο κ. Κέρι ήταν «πλήρως ενημερωμένος» για τη σημερινή κατάσταση.

Για το Σκοπιανό δεν υπήρξε «καμία αίσθηση πίεσης» (προς την ελληνική πλευρά) και ο κ. Κέρι είχε ήδη ενημερωθεί από τον κ. Βενιζέλο από την προηγούμενη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών του ΝΑΤΟ, τον περασμένο μήνα. Επίσης, έγινε συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και με αρκετές αναφορές για το πώς θα πρέπει να αποφευχθεί η εξαγωγή της κρίσης στην Τουρκία. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι να υπάρχει μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση Βενιζέλου-Κέρι, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα μέλη της συνοδείας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, ήταν οι ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στο θέμα της Συρίας.

Θέμα συζήτησης ήταν και η οικονομία και ο κ. Κέρι είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για «τα επιτεύγματα, για τις διαρθρωτικές αλλαγές και για τη βιωσιμότητα του χρέους», ενώ εξετάστηκαν και γενικότερα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, για τα οποία, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν «κοινές θέσεις».

Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, από ελληνικής πλευράς αναφέρθηκε ότι η περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού ήταν μια «ατυχής στιγμή» και ότι η ελληνική νομοθεσία «θέλει σίγουρα διόρθωση» και ότι «είμαστε ανοικτοί σε συνεργασία και με τις ΗΠΑ, οι οποίες ούτως ή άλλως μας προσφέρουν τεχνογνωσία και για τη διαχείριση των μεταναστευτικών θεμάτων και της προστασίας των συνόρων, επειδή έχουν τη μεγάλη εμπειρία από τις δικές τους περιοχές».

Για τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «ήταν μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για όλες τις πτυχές της οικονομίας, δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, δημοσιονομικής σταθερότητας, βιωσιμότητα χρέους, ίση μεταχείριση ελληνικών τραπεζών σε σχέση με ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, σχέσεις ΔΝΤ με τους άλλους δυο φορείς της τρόικας, σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όπως επίσης και οι πρόσφατες επαφές του κ. Λιου με τον κ. Σόιμπλε».

Όπως τονίζεται, από το περιεχόμενο της συζήτησης διαπιστώθηκε ακόμη μια φορά ότι οι Αμερικανοί είναι πιο κοντά σε «ρεαλιστικές απόψεις» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επιμένοντας σε μέτρα ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε σαφές ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πάρει άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και, όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί δέχτηκαν αυτή τη θέση «με απόλυτη κατανόηση».

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν «πολύ εποικοδομητική και εξαιρετική» η συζήτηση που είχε ο κ. Βενιζέλος -μετά τη συνάντησή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον κ. Κέρι-, με στελέχη δεξαμενών σκέψης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS). Στη συνάντηση συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη από τις κυριότερες δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον.

Όπως σημειώνεται, η συζήτηση κάλυψε όλα τα θέματα για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, για τα ευρωπαϊκά προβλήματα, την ευρωπαϊκή προοπτική, για την παγκόσμια κρίση, τη συσχέτιση με άλλες ιστορικές περιόδους, την περίοδο του Ανατολικού Ζητήματος, το πώς δοκιμάζεται η ενότητα της Ευρώπης μέσα από διάφορες μορφές εθνικισμών και για τον ευρωσκεπτικισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης