Αιτία της παραίτησής του υπήρξε μόνο η εξωσυζυγική του σχέση, δηλώνει δημοσίως πλέον ο πρώην διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους. Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο του HLN, ο στρατιωτικός υποστήριξε ότι δεν έδωσε κανένα απόρρητο έγγραφο στην ερωμένη και βιογράφο του, Πόλα Μπρόντγουελ, ενώ διέψευσε ότι η παραίτηση σχετίζεται με την υπόθεση του προξενείου, για την οποία υπάρχουν ερωτήματα για τον ρόλο της μυστικής υπηρεσίας.

Οι δηλώσεις Πετρέους, φυσικά, δεν αποτελούν λόγο για να πάψουν οι έρευνες σχετικά με την υπόθεση, καθώς πράκτορες που ασχολούνται με αυτήν δηλώνουν πως δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να παραδόθηκε απόρρητο υλικό στη βιογράφο του αξιωματικού. Μέχρι στιγμής πάντως, η Μπρόντγουελ δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα αδίκημα και δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές που ενημερώθηκαν για την ενδελεχή έρευνα ανέφεραν ότι το απόρρητο υλικό που βρέθηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της Μπρόντγουελ δεν προερχόταν από την CIA αλλά επρόκειτο κυρίως για παλαιά έγγραφα, πριν από τον διορισμό του Πετρέους στην ηγεσία της υπηρεσίας, τον Σεπτέμβριο του 2011.

Σημειώνεται ότι, ως πρώην αξιωματικός του στρατού που υπηρέτησε στην υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, η Μπρόντγουελ είχε την άδεια να χειρίζεται ευαίσθητα έγγραφα. Με τη συγκατάθεσή της, άνδρες του FBI ερεύνησαν τη Δευτέρα το σπίτι της στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, ωστόσο πηγές από τις αμερικανικές Αρχές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η έρευνα θα ολοκληρωθεί χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες σε κανέναν.

Ζητήματα ηθικής θέτει ο Πανέτα
Την ηθική των διάφορων αξιωματικών που συνάπτουν ερωτικές σχέσεις με νεαρότερες υφιστάμενές τους θίγουν οι Αρχές στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα, παρεμβαίνοντας ζήτησε την εξέταση της ηθικής των ανώτερων αξιωματικών του στρατού καθώς και της εκπαίδευσής τους στον τομέα αυτό, μετά τα σκάνδαλα που κηλίδωσαν τη στρατιωτική ιεραρχία και που μπορεί, κατά την άποψή του, να καταστούν επιζήμια για την αποστολή της. Στην Μπανγκόκ, ο Πανέτα μίλησε στους δημοσιογράφους για το σκάνδαλο που στοίχισε στον απόστρατο στρατηγό τη θέση του.

Οι υποθέσεις που συγκλονίζουν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «έχουν τη δυνατότητα να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς τη διοίκηση και το σύστημά μας, για την εφαρμογή των υψηλότερων ηθικών αρχών μας», αναφέρει σε έγγραφό του προς τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Μάρτιν Ντέμσεϊ. «Ακόμη χειρότερα, μπορούν να αποδειχθούν επιζήμιες για την εκτέλεση της αποστολής μας, να υπερασπιστούμε τον αμερικανικό λαό» προσθέτει.

Παράλληλα, ο Πανέτα ζήτησε από την ηγεσία του στρατού να εξετάσει «τα υφιστάμενα προγράμματα ηθικής κατάρτισης, για να διαπιστώσει αν είναι κατάλληλα» και να του κοινοποιήσει τα συμπεράσματά της το συντομότερο δυνατό. Σχεδιάζει στη συνέχεια να στείλει μια αρχική έκθεση στον Ομπάμα έως την 1η Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν έχει ενημερωθεί «για κανένα άλλο πρόσωπο που θα μπορούσε να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα τώρα». Σε ερώτημα σχετικά με το περιεχόμενο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αντηλλάγησαν από τον διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Άλεν, απέφυγε να πάρει θέση, αλλά επανέλαβε ότι τρέφει μεγάλη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του στρατηγού.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης