Τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά στο αν τελικά τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης ανήκουν στο αεροσκάφος της EgyptAir φαίνεται ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι Αρχές της Αιγύπτου σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν το γεγονός και κυρίως τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή.

Τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά στο αν τελικά τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης ανήκουν στο αεροσκάφος της EgyptAir φαίνεται ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι Αρχές της Αιγύπτου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τη βομβιστική επίθεση στην πτήση 9268 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia πάνω από τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο (Οκτώβριος 2015, 224 νεκροί), το Κάιρο επιδίδεται σ’ ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με συνεχείς διαψεύσεις, γνωστοποιώντας τελικά ότι τα συντρίμμια δεν έχουν βρεθεί και ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Το τελευταίο στίγμα του αεροπλάνου εντοπίστηκε 160 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από την Κρήτη και 150 ν.μ. από το Καστελλόριζο. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν 50 ναυτικά μίλια νοτιότερα από το σημείο αυτό εκτιμάται –παρά τη διάψευση της EgyptAir, διά στόματος του αντιπροέδρου της– ότι ανήκουν στην πτήση MS804. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων βαλίτσες των επιβατών και κομμάτι της ατράκτου, τα οποία περισυνελέγησαν και θα σταλούν προς εξέταση στο πλαίσιο των ερευνών για το τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτήσης.

Η σύγχυση που έχει προκληθεί σχετικά με το θέμα αυτό αποσκοπεί στην προστασία μεταξύ άλλων και του τουρισμού. Πρόκειται για κινήσεις τακτικής της Αιγύπτου, που φαίνεται να στοχεύουν στην υποβάθμιση της συντριβής σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, που επλήγη σε μεγάλο βαθμό λόγω της Αραβικής Άνοιξης και του κλίματος χάους που επικράτησε. Ενδεχόμενη παραδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας (για την οποία ήδη μιλούν ανοιχτά οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο στις ΗΠΑ) θα λειτουργούσε ανασταλτικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι υπήρξαν απότομοι ελιγμοί του αεροσκάφους και μεγάλη απώλεια ύψους, στοιχεία που ενισχύουν το σενάριο ότι κάτι αιφνιδιαστικό συνέβη. Η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί με τα συντρίμμια έρχεται να προστεθεί στις αντικρουόμενες δηλώσεις για το αν τελικά εστάλη σήμα κινδύνου από το κόκπιτ του αεροπλάνου.

Κι όλα αυτά σε μια περιοχή της Μεσογείου με τεράστια γεωπολιτική σημασία, που «σκανάρεται» σε καθημερινή βάση από δορυφόρους και ραντάρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης