Περιπλέκεται η υπόθεση της 15χρονης Ρωσίδας αθλήτριας Καμίλα Βαλίεβα, η οποία βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η νεαρή αθλήτρια μετά από μια συγκλονιστική εμφάνιση -έγινε η πρώτη αθλήτρια που πετυχαίνει τετραπλή περιστροφή και μάλιστα στα 15 της χρόνια- βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης, όπως αποκάλυψε η ρωσική εφημερίδα RBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δείγμα φέρεται να λήφθηκε πριν την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από τη Βαλίεβα τον περασμένο μήνα στην Εσθονία, μια επίδοση και ένας τίτλος που την έθεσαν ηγέτιδα της ρωσικής ομάδας επίλεκτων αθλητών καλλιτεχνικού πατινάζ γυναικών, που ταξίδεψαν στο Πεκίνο.

Τι είναι η τριμεταζιδίνη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H τριμεταζιδίνη είναι ένα φάρμακο που προστέθηκε σε έναν απαγορευμένο κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) το 2014. Συνήθως συνταγογραφείται για τη θεραπεία της στηθάγχης -πόνος στο στήθος από μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά-, ωστόσο έχει και αθλητικά οφέλη.

Ενδεχομένως, για τον αθλητισμό θα μπορούσε να βοηθήσει έναν αθλητή να έχει υψηλότερο καρδιακό ρυθμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές για τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης, ειδικά στην περίπτωση των αθλημάτων αντοχής.

Η συγκεκριμένη ουσία είχε «πρωταγωνιστήσει» σε μια υπόθεση Ρωσίδας αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, που κατέληξε σε διακανονισμό και η ίδια τιμωρήθηκε με οκτάμηνη απαγόρευση.

Αμφισβητείται το χρυσό μετάλλιο της ρωσικής ομάδας – Καθυστερεί η απονομή

Αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα κινηθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ωστόσο το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε η 15χρονη αθλήτρια μαζί με τη ρωσική ομάδα στο καλλιτεχνικό πατινάζ στους Ολυμπιακούς που διεξάγονται στο Πεκίνο τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η ΔΟΕ ζήτησε και πέτυχε να αναβληθεί δύο φορές η τελετή απονομής του χρυσού μεταλλίου τόσο της 15χρονης όσο και της υπόλοιπης ρωσικής ομάδας, λέγοντας ότι διεξάγονται «νομικές διαβουλεύσεις».

Πάντως, εκπρόσωπος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν απάντησε σε e-mail που ζητούσε σχόλιο για το θετικό δείγμα ντόπινγκ της αθλήτριας, ενώ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ζήτησε υπομονή.

Η 15χρονη θεωρείται «προστατευόμενο πρόσωπο»

Η κατάσταση γίνεται περίπλοκη, καθώς η Βαλίεβα δεν είναι ακόμη 16 ετών, θεωρείται «προστατευμένο πρόσωπο» σύμφωνα με τον κώδικα αντιντόπινγκ της WADA, κάτι που σημαίνει ότι θα υπόκειται σε ελαφρύτερες ποινές και πιθανώς θα εξαιρείται από τους κανονισμούς δημόσιας αποκάλυψης.

Ο κώδικας ορίζει ότι οι παραβιάσεις κατά του ντόπινγκ στις οποίες εμπλέκονται προστατευόμενα άτομα είναι προαιρετικές και «θα είναι ανάλογες με τα γεγονότα και τις περιστάσεις της υπόθεσης».

Ωστόσο, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η συγκεκριμένη εξέλιξη επηρεάσει τους υπόλοιπους πέντε αθλητές της ρωσικής ομάδας. Ακόμη, δεν είναι επίσης σαφές εάν το θετικό τεστ θα επηρέαζε την επιλεξιμότητα της 15χρονης να αγωνιστεί στον ατομικό διαγωνισμό που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, στον οποίο είναι το μεγάλο φαβορί.

Δεδομένης της ηλικίας της Βαλίεβα, η προσοχή θα επικεντρωθεί στον ρόλο που έπαιξε η «Team Tutberidze», η επιτυχημένη ομάδα γυμναστικής της Μόσχας, που διευθύνεται από την Ετερί Τουτμπερίτζε, της οποίας μαθήτρια είναι και η πρώην ολυμπιονίκης Αλίνα Ζαγκίτοβα.

Εάν η ρωσική ομάδα αποκλειστεί, η ομάδα των ΗΠΑ θα τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο, η Ιαπωνία με το ασημένιο, και ο Καναδάς, που τερμάτισε στην τέταρτη θέση, θα λάβει το χάλκινο μετάλλιο.

Η «προδοσία» των Ρώσων

Πάντως, η συγκεκριμένη είδηση έρχεται μετά την απόφαση της ΔΟΕ να επαναφέρει τους Ρώσους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε παγκόσμια απαγόρευση της ρωσικής εθνικής ομάδας μετά τις αποκαλύψεις ότι Ρώσοι αθλητές επιδίδονταν σε συστημικό ντόπινγκ, οργανωμένο από το κράτος, ώστε να κατακτά η χώρα περισσότερα μετάλλια, με τη συγκάλυψη να γινόταν από το υπουργείο Αθλητισμού, τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τη Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ.

Πλέον, η πορεία της υπόθεσης είναι στα «χέρια» της Πειθαρχικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Πατινάζ, η οποία είναι υπεύθυνη για παραβιάσεις κατά του ντόπινγκ στο καλλιτεχνικό πατινάζ, ενώ μπορεί επίσης να ασκηθεί γρήγορα έφεση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), που εδρεύει στην Ελβετία. Το CAS έχει δημιουργήσει δύο προσωρινά γραφεία στο Πεκίνο για να αναλαμβάνει επείγοντα θέματα κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων.

Η 15χρονη ήταν το δεύτερο περιστατικό ντόπινγκ στο Πεκίνο

Μέχρι στιγμής, πέραν της ανήλικης αθλήτριας, έχει επιβεβαιωθεί μόνο ένα θετικό τεστ ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, ένας Ιρανός σκιέρ που βρέθηκε θετικός σε αναβολικό στεροειδές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης