Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι αντιμετωπίζει τις πρώτες ουσιαστικές δυσκολίες, 70 μόλις ημέρες μετά τη θριαμβευτική εκλογή της.

Όπως έκανε γνωστό η ίδια την Πέμπτη, η επικεφαλής του γραφείου της Κάρλα Ραϊνέρι και ο υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό Μαρτσέλλο Μινέννα υπέβαλαν την παραίτησή τους (η οποία και έγινε δεκτή).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ραϊνέρι είχε δεχθεί πολλές κριτικές εξαιτίας της αμοιβής της, η οποία άγγιζε τα 193.000 ευρώ μικτά τον χρόνο. To Κίνημα Πέντε Αστέρων, όμως, είχε απαντήσει ότι είναι ποσό που καθορίζεται αυτόματα από τον νόμο, λόγω του ότι πρόκειται για πρώην δικαστικό. O δε Μινέννα είχε εκφράσει την άποψη ότι θα έπρεπε να μειωθούν όλοι οι μισθοί των μελών του δημοτικού συμβουλίου και είχε αρχίσει να ασχολείται σε βάθος με το τεράστιο χρέος της δημοτικής αρχής, το οποίο ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ.

Η δήμαρχος, με ανάρτηση κειμένου της στο Facebook, έκανε γνωστό ότι η παραίτηση της Κάρλα Ραϊνέρι έγινε δεκτή και έπειτα από γνωμοδότηση της ιταλικής Αρχής κατά της διαφθοράς, σχετικά με νέα, νομική μορφή που θα έπρεπε να λάβει η συνεργασία της με τον δήμο.

Την ίδια ώρα, παραμένει ανοικτό το θέμα της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 από την «αιώνια πόλη». Η κυβέρνηση  Ρέντσι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της υποψηφιότητας, αλλά η Βιρτζίνια Ράτζι έχει δηλώσει ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητα», δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν η δήμαρχος δεν αποστείλει γράμμα στο οποίο να εκφράζει το επίσημο ενδιαφέρον της, η Ρώμη τίθεται αυτόματα εκτός διεκδίκησης» δήλωσε την Πέμπτη ο Ιταλός πρωθυπουργός σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Η Ολυμπιάδα είναι κάτι το φανταστικό, αν πούμε όχι, θα κάνουμε κάτι το πέρα για πέρα αρνητικό» πρόσθεσε ο Ρέντσι. Μεγάλο μέρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, όμως, συνεχίζει να κρατά αρνητική θέση, με συχνές αναφορές και στην περίπτωση της Αθήνας, «όπου τα έξοδα ξεπέρασαν κατά απρόβλεπτο και εντυπωσιακό τρόπο τις προβλέψεις», όπως υπογραμμίζεται.

Το συγκεκριμένο «μπρα ντε φερ» πρόκειται σίγουρα να παραταθεί και να αποτελέσει κύριο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης κατά τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μάλιστα, σε περίπτωση που η ιταλική πρωτεύουσα δεν πάρει μέρος στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2024, φέρεται να είναι έτοιμο να υποβάλει υποψηφιότητα το Μιλάνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης