Σε ισχύ τέθηκε από την Πέμπτη ένας νόμος που επιτρέπει πλέον στους πολίτες της Κούβας να πωλούν και να αγοράζουν κατοικίες. Για περισσότερο από μισό αιώνα, οι Κουβανοί ήταν αναγκασμένοι να ζουν σε κτιριακές δομές που σε αρκετές περιπτώσεις δεν κάλυπταν τις ανάγκες τους, την ίδια στιγμή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να άλλαζαν κατοικία στο πλαίσιο μιας «αναγκαστικής ανταλλαγής». Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που ακόμα και διαζευγμένα ζευγάρια αναγκάζονταν να συμβιώνουν μέσα στο ίδιο σπίτι για χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποτέλεσμα ήταν πολλοί από αυτούς να καταφεύγουν στη μαύρη αγορά, δωροδοκώντας παράλληλα αξιωματούχους προκειμένου να κάνουν τα «στραβά μάτια». Η νέα νομοθεσία θέτει ως όριο την πώληση μέχρι δύο κατοικιών ανά κάτοικο: της βασικής κατοικίας και της εξοχικής (εφόσον η τελευταία υπάρχει).
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αγοραπωλησίες μεταξύ των κατοίκων, αρκετοί από τους οποίους δηλώσουν ότι είναι ευχαριστημένοι που μπορούν πλέον να κερδίζουν χρήματα από την περιουσία τους.

Η απόφαση εντάσσεται σε ένα πακέτο οικονομικών μέτρων που στόχο έχει να «ανοίξει πόρτες» στον υπόλοιπο εμπορικό κόσμο, για πρώτη φορά από την Επανάσταση του 1959. Ήδη τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση του Raul Castro άναψε το «πράσινο» φως για την αγοραπωλησία αυτοκινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ή τώρα ή ποτέ. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Υπάρχουν ευκαιρίες και πρέπει να πάρει το ρίσκο προκειμένου να πετύχεις κάτι καλύτερο», αναφέρει η Margot έξω από ένα συμβολαιογραφείο στην πρωτεύουσα Αβάνα, όπου λίγο νωρίτερα είχε κάνει αίτηση για να βάλει πωλητήριο στο σπίτι της.

Περισσότερο από το 80% των 11 εκατ. κατοίκων έχει το δικό του σπίτι, ωστόσο σύμφωνα με την κυβέρνηση απαιτείται η ανέγερση 600.000 κατοικιών προκειμένου να μπορέσει το νησί της Καραϊβικής να λύσει το πρόβλημα με τα «γεμάτα» διαμερίσματα.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Σε ρυθμούς… Real Estate «χορεύει» η Κούβα!, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011, 01:25

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης