Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε λύματα, προερχόμενα από 73 ευρωπαϊκές πόλεις, σχετικά με την κατανάλωση ναρκωτικών στην Ευρώπη ανέδειξε την πρώην Ανατολική Γερμανία «πρωτεύουσα» της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.

Μελετώντας τα υγρά απόβλητα από είκοσι χώρες της Ευρώπης, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι κάτοικοι και επισκέπτες στην ανατολικογερμανική πόλη Ερφούρτη καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες μεθαμφεταμίνης, τις μεγαλύτερες εκ των 73 πόλεων, που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δείγματα υπολογίζεται ότι ανήκουν σε 46 εκ. ανθρώπους και χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό τεσσάρων παράνομων ναρκωτικών: αμφεταμίνης, κοκαΐνης, MDMA και μεθαμφεταμίνης – στόχος η μελέτη και κατανόηση των συνηθειών κατανάλωσης παράνομων ναρκωτικών. Μέσα από καθημερινή ανάλυση των λυμάτων και μελέτη των μεταβολιτών, ουσιών που παράγονται κατά τη διάσπαση των ναρκωτικών και αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω της ουρίνης, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν τις ποσότητες που καταναλώνονται σε διάρκεια μίας εβδομάδας.

Η Ερφούρτη «πρωτεύουσα» της μεθαμφεταμίνης στην Ευρώπη

Οι ερευνητές του Πανευρωπαϊκού Ομίλου Αναλύσεων Λυμάτων (Sewage Analysis CORe Group Europe) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) ανακάλυψαν ότι στην Ερφούρτη της Θουριγγίας αντιστοιχούν ανά 1.000 κατοίκους κατά μέσο όρο 211,3 mg μεθαμφεταμίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κέμνιτς της Σαξωνίας, δύο ώρες περίπου από την Ερφούρτη, είναι με 196,2 mg μεθαμφεταμίνης η δεύτερη πόλη στη λίστα της έρευνας. Τρίτη έρχεται η Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξωνίας, με 174,6 mg. Όπως σημειώνει η EMCDDA, η χρήση μεθαμφεταμίνης ήταν συγκεντρωμένη παραδοσιακά στην Τσεχία και τη Σλοβακία. Σήμερα φαίνεται να εξαπλώνεται στα ανατολικογερμανικά κρατίδια αλλά και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως για παράδειγμα σε πόλεις της Φινλανδίας.

Μεγαλύτερη η κατανάλωση κοκαΐνης σε δυτική και νότια Ευρώπη

Η κατανάλωση κοκαΐνης παραμένει σε υψηλότερο ποσοστό σε πόλεις της δυτικής και νότιας Ευρώπης, κυρίως στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αντίθετα ελάχιστη είναι η κατανάλωση σε πόλεις της ανατολικής Ευρώπης. Η μελέτη υποστηρίζει πως η αύξηση της κατανάλωσης ίσως οφείλεται στην μεγάλη διαθεσιμότητά της στις ευρωπαϊκές αγορές.

Πολλές από τις μεγάλες πόλεις που πήραν μέρος στη μελέτη, κυρίως σε Βέλγιο, Γερμανία και Ολλανδία, έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση MDMA. Το γεγονός μάλιστα ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης και MDMA πραγματοποιείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ενώ της μεθαμφεταμίνης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δεν προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης