Πρώτο μέλημα… η παράνομη μετανάστευση

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011, 01:59
Πρώτο μέλημα… η παράνομη μετανάστευση
Διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες της σε ότι αφορά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι η προσωρινή κυβέρνηση της Τυνησίας.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως πολλοί από τους κατοίκους της εγκατέλειψαν τη χώρα τις τελευταίες μέρες και βρήκαν καταφύγιο σε ένα μικρό Ιταλικό νησί, στη Μεσόγειο θάλασσα, το Λαμπεντούσα.

Χθες, η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστικούς λόγους, στο νησί, καθώς τουλάχιστον 2000 άνθρωποι έφθασαν εκεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από την Τυνησία,εκμεταλλευόμενοι την χαλάρωση των ελέγχων εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στη Βόρειο-αφρικανική χώρα, μετά την λαϊκή εξέγερση κατά του πρώην προέδρου Μπεν Αλί.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Παιδείας της χώρας Ταγιέπ Μπακουσέ, αρνήθηκε να πάρει θέση σχετικά με τα πιθανά μέτρα από τις αρχές της Τυνησίας για να ανακοπεί το ρεύμα των μεταναστών προς την Ιταλία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ευθύνη των δυνάμεων ασφαλείας.

Δήλωσε όμως ότι ακόμα η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από την Ιταλική κυβέρνηση, ώστε να συζητήσει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο.Παράλληλα υπενθύμισε ότι το πρόβλημα είναι παλιό και απλώς τώρα έχει ενταθεί λόγω της χαλάρωσης των μέτρων ελέγχου και τάξης από τις δυνάμεις ασφαλείας λόγω των διαδηλώσεων και της εσωτερικής αναταραχής.

Επεσήμανε ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και με δεδομένο ότι κάτι παρόμοιο συνέβαινε και με το καθεστώς Μπεν Αλί, σε γενικότερες γραμμές κρίνει το φαινόμενο ως «φυσιολογικό».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011, 02:03