Oι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα είναι άλλη μια προειδοποίηση του Γολιάθ χωροφύλακα των ΗΠΑ στην περιοχή, ότι έχει αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη πολεμική ισχύ από τους Άραβες που θα πρέπει να τον φοβούνται…

Τι λένε λοιπόν τα στοιχεία:
Το Ισραήλ είναι επικεφαλής στη λίστα των πλέον στρατιωτικοποιημένων κρατών στον κόσμο, σύμφωνα με τον κατάλογο του Global Militarisation Index, που έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις ημέρες το International Centre for Conversion (BICC), που εδρεύει στη Βόννη και χρηματοδοτείται από το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παράδοξο είναι πως ο σημαντικότερος αντίπαλος του Ισραήλ, το Ιράν, κατατάσσεται στην 34η θέση. Το Ισραήλ, που κατέχει εδώ και 45 χρόνια παλαιστινιακά εδάφη και τα υψίπεδα Γκολάν της Συρίας, βρίσκεται επικεφαλής του καταλόγου συνεχώς, τα τελευταία 20 χρόνια.

Επτά από τις χώρες του αραβικού κόσμου, η Σαουδική Αραβία (10η), το Ομάν (11ο), Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (13ος), ο Λίβανος (17ος) το Ιράκ (26ο) και η Αίγυπτος (28η), είναι πιο στρατιωτικοποιημένες από το Ιράν…

Στη δεύτερη θέση του καταλόγου είναι η Σιγκαπούρη και ακολουθούν Συρία, Ρωσία, Ιορδανία και Κύπρος (σ.σ: χωρίς να διευκρινίζεται ότι αναφέρεται στην παρουσία της ισχυρότατης στρατιωτικής δύναμης κατοχής της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα βρίσκεται στην 82η θέση και η Ινδία στην 71η.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 14η θέση και είναι η πρώτη από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία στην 24η και η Βουλγαρία στην 25η θέση.

Το ινστιτούτο GMI δημιουργήθηκε το 1996, ενημερώνει τον κατάλογό του κάθε χρόνο και αποτυπώνει την ισορροπία ανάμεσα στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την ανθρώπινη ανάπτυξη, ειδικότερα στα θέματα υγείας.

Τα στοιχεία που λαμβάνει υπ’ όψιν είναι από το Peace Research Institute (SIPRI) της Στοκχόλμης, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Συγκρίνει ακόμα τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς και τα έξοδα για την υγεία, τον συνολικό αριθμό των γιατρών, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας, καθώς και τον βαρύ οπλισμό σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό.

Χαρακτηριστικό είναι πως η «θεωρούμενη» ως πλέον στρατιωτικοποιημένη χώρα, η Βόρεια Κορέα, που επί πολλά χρόνια κατείχε τη 10η θέση, στον εφετινό κατάλογο είναι 18η.

Υ.Γ.: Ψάξαμε στον κατάλογο, αλλά δεν βρήκαμε πού κατατάσσονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία…


Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης