Η Mercuria Energy Group με έδρα τη Γενεύη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα απάτης μετά την αγορά 6.000 τόνων χαλκού -που κόστισαν 30 εκατ. ευρώ– από Τούρκο προμηθευτή της, καθώς όταν τα φορτία άρχισαν να καταφθάνουν με τα πλοία στην Κίνα, το μόνο που παρέλαβαν οι αρμόδιοι ήταν κιβώτια με… πέτρινες πλάκες.

Όπως απεδείχθη επρόκειτο για πλάκες που χρησιμοποιούνται σε πεζοδρόμια, οι οποίες είχαν ψεκαστεί με σπρέι στο χρώμα του χαλκού, ώστε να μοιάζουν με πιστά αντίγραφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός» και στην προκειμένη περίπτωση χαλκός. Η ιστορία έχει ως εξής: Πέρυσι τον Ιούνιο η Mercuria συμφώνησε να αγοράσει χαλκό από την τουρκική εταιρεία Bietsan, με την οποία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, σύμφωνα με τον Σινάν Μποροβάλι, δικηγόρο του επενδυτικού οίκου στην Τουρκία.

Αφού τα πλοία βγήκαν στη θάλασσα, η Mercuria πλήρωσε 30 εκατ. ευρώ σε πέντε δόσεις. Η απάτη ωστόσο έγινε αντιληπτή όταν τα πλοία άρχισαν να φθάνουν στο κινεζικό λιμάνι Lianyungang.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαίνεται ότι ο χαλκός αρχικά φορτώθηκε στην πρώτη αποστολή εμπορευματοκιβωτίων, πριν από τη σχετική έρευνα που διεξήγαγε εταιρεία επιθεωρήσεων, οι δε σφραγίδες, που χρησιμοποιούνται για προστασία από περιπτώσεις απάτης, τοποθετήθηκαν εκ των υστέρων στις συσκευασίες.

Υπό άκρα μυστικότητα, φαίνεται πως τα κιβώτια κατόπιν ανοίχτηκαν και αντικαταστάθηκαν οι πραγματικές σφραγίδες με πλαστές. Αυτό συνέβη σταδιακά και στα οκτώ πλοία, που μετέφεραν το σύνολο του φορτίου με παραλήπτη τη Μercuria.

Ο ελβετικός οίκος ζητά πλέον αποζημίωση στα τουρκικά και βρετανικά δικαστήρια από τον προμηθευτή χαλκού Bietsan Bakir. Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει δεκατρία άτομα μέχρι στιγμής, τα οποία φέρεται να έχουν ανάμειξη στο κύκλωμα του ψευδοχαλκού. Επίσης, προχώρησε σε επίσημη καταγγελία στην αστυνομία της Τουρκίας και την εισαγγελία για την υπόθεση εξαπάτησής της στην αντικατάσταση του φορτίου, το οποίο ήταν ασφαλισμένο.

Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση, φανερώνει πόσο εύκολα μπορούν να εξαπατηθούν όσοι ασχολούνται με συναλλαγές εμπορευμάτων, ακόμα και όταν θεωρητικά υφίσταται ένα διεθνές σύστημα ελέγχων και προβλέπονται δικλίδες ασφαλείας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης