Ξεκάθαρο προβάδισμα, αλλά χωρίς την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δίνει στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) νέα δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL και του περιοδικού «Stern».

Οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν μία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται στο 40%, ωστόσο ο κυβερνητικός εταίρος τους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες(FDP), παραμένουν στο 4%, κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή (5%). Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διατηρούν το 24%, οι Πράσινοι κερδίζουν μία μονάδα και φθάνουν το 14%, ενώ η Αριστερά μένει σταθερή στο 8%. Σταθεροί στο 3% παραμένουν τόσο οι Πειρατές όσο και το νεοσύστατο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ επισημαίνει ότι θεωρεί πολύ πιθανό τελικά οι Φιλελεύθεροι να καταφέρουν την είσοδό τους στη Βουλή, καθώς – όπως λέει – πολλοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν λίγο πριν από τις εκλογές. Παράλληλα, εκτιμά ότι ο κεντρικός πυρήνας ψηφοφόρων των Πρασίνων δεν επηρεάζεται ούτε από τις εξαγγελίες του κόμματος για αύξηση της φορολογίας αλλά ούτε και από τις φήμες περί παιδοφιλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης