Προβάδισμα Ολάντ έναντι του Σαρκοζί

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, 20:54
Προβάδισμα Ολάντ έναντι του Σαρκοζί
Η πορεία τής ευρωπαϊκής οικονομίας είναι το κυρίαρχο θέμα στην αντιπαράθεση των δύο μονομάχων, ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ωστόσο, ο Φρανσουά Ολάντ υπερθεμάτισε του Νικολά Σαρκοζί στο ζήτημα τής ένταξης τής Τουρκίας στην Ευρώπη, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει στη θητεία του, αν εκλεγεί. Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ αύξησε το προβάδισμά του έναντι του Νικολά Σαρκοζί στην κούρσα για την προεδρία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας LH2, που δημοσιεύθηκε την Μ. Πέμπτη, δέκα ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ο Ολάντ ήταν το φαβορί για να κερδίσει την εκλογή, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες ο Σαρκοζί τον είχε ξεπεράσει στις δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 22 Απριλίου.

Αν και αυτές οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούσαν να δείχνουν τον Ολάντ να νικά τον Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο στις 6 Μαΐου, το προβάδισμα του Σαρκοζί στον πρώτο γύρο είχε θεωρηθεί ότι του έδινε μια δυναμική.

Η σημερινή δημοσκόπηση από την εταιρεία LH2, που δημοσιεύτηκε από το Yahoo.fr, δείχνει ότι ο Ολάντ "εξανέμισε" αυτά τα κέρδη, συγκεντρώνοντας 29,5% της πρόθεσης ψήφου στον πρώτο γύρο (+1%), έναντι ενός 27% του Σαρκοζί (-0,5%).

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ακροδεξιά ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν με 14%, μπροστά από τον ηγέτη του Αριστερού Μετώπου Ζαν Λίκ Μελενσόν (13%) και τον κεντρώο ηγέτη Φρανσουά Μπαϊρού (10,5%).

Μια δημοσκόπηση νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από τις εταιρείες Ipsos-Logica έδειχνε ακόμη τον Σαρκοζί ελαφρά μπροστά στον πρώτο γύρο, με 29%,έναντι 28,5% του Ολάντ. Οι δημοσκοπήσεις τόσο της LH2 όσο και των Ipsos-Logica δείχνουν πάντως ότι ο Ολάντ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο νικητής στο δεύτερο γύρο με 55% των ψήφων, έναντι ενός 45% για τον απερχόμενο πρόεδρο.

Ουδέν σχόλιο από Λαγκάρντ για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τη Μ. Πέμπτη τη λύπη της που η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία καθυστερεί τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε μια περίοδο που η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε δύσκολο σημείο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον η Λαγκάρντ ρωτήθηκε για την πιθανότητα να ηττηθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στην κυβέρνηση του οποίου συμμετείχε και η ίδια επί τέσσερα χρόνια, ως υπουργός Οικονομικών.

«Επιτρέψτε μου να μην κάνω κανένα σχόλιο γιατί πρέπει να παραμείνω πολιτικά ουδέτερη», είπε η Λαγκάρντ. «Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι ο χρόνος που διαθέτουμε είναι μετρημένος και δεν πρέπει να τον χάνουμε. Όπως έχω ήδη πει, πιστεύω ότι έχουμε λίγο χρόνο για να πάρουμε μια ανάσα, όμως όχι πολύ», πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για τη γαλλική πολιτική σκηνή.

Πηγή:AΠΕ,ert,Γαλλικό Πρακτορείο
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, 20:56