Ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διατηρεί ευρύ προβάδισμα στην κούρσα εν όψει των εκλογών της 1ης Ιουλίου, το οποίο αυξήθηκε στις 20 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του, καταδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η εφημερίδα «El Financiero».

Τον Λόπες Ομπραδόρ, τον πρώην δήμαρχο της πρωτεύουσας, προτιμά το 46% των ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της δημοσκόπησης, ενώ ο πλησιέστερος αντίπαλός του, ο Ρικάρντο Ανάγια, επικεφαλής μιας συμμαχίας παρατάξεων της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, εξασφαλίζει το 26% της πρόθεσης ψήφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν μικρή άνοδο των ποσοστών τόσο του Λόπες Ομπραδόρ όσο και του Ανάγια, σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε δημοσιεύσει τον Μάρτιο η ίδια εφημερίδα. Αντιθέτως, συρρικνώνεται κατά 4 μονάδες το ποσοστό του Χοσέ Αντόνιο Μιντ, του υποψηφίου του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), σε μόλις 20%.

Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε από την 26η Απριλίου έως τη 2α Μαΐου σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται σε ±3,1%. Τα αποτελέσματά της προέκυψαν μετά την αφαίρεση ενός 38% των ερωτηθέντων, που δήλωσε αναποφάσιστο.

Στην τρίτη του συναπτή προσπάθεια να κερδίσει την προεδρία, ο 64χρονος Λόπες Ομπραδόρ κεφαλαιοποιεί πολιτικά το κλίμα γενικευμένης δυσαρέσκειας έναντι του PRI, εξαιτίας της διαφθοράς, της κλιμάκωσης της βίας που συνδέεται με τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη δημοσκόπηση της «El Financiero», η ανεξάρτητη υποψήφια Μαργαρίτα Σαβάλα –η σύζυγος του πρώην προέδρου Φελίπε Καλδερόν– συγκεντρώνει το 5% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το ποσοστό του πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας Νουέβο Λεόν, του Χάιμε Ροντρίγκες Καλδερόν, άλλου ενός ανεξάρτητου υποψηφίου, δεν ξεπερνά το 3%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης