«Μια στις τέσσερις οικογένειες που ζουν στην ιταλική πρωτεύουσα, δυσκολεύονται να αγοράσουν φαγητό και όλα τα υπόλοιπα είδη πρώτης ανάγκης», όπως αποκαλύπτει έκθεση των καθολικών οργανώσεων Acli. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα το 1/3 των οικογενειών «προσπαθεί να αποφύγει κάθε έκτακτο έξοδο εκτός προγράμματος που θα μπορούσε να βάλει σε κρίση τον οικογενειακό προϋπολογισμό».

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν Ιταλοί δημοσιογράφοι «η έκθεση των Acli, που δραστηριοποιούνται στους χώρους εργασίας, δείχνει ότι ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της χώρας έχει υποστεί βαθύτατη αλλαγή: οι Ιταλοί που είχαν παραδοσιακή κλήση προς την αποταμίευση λόγω και της διεθνούς κρίσης αδυνατούν, πλέον, να βάλουν “στην άκρη” χρήματα ενώ παράλληλα το ποσοστό των φτωχών αυξάνεται επικίνδυνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 25% των πολιτών που «το σκέπτεται» να μπει ακόμη και σε σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τις Acli, «δεν αποφασίζει, φυσικά, ούτε να ζητήσει βοήθεια από μια τράπεζα, διότι ξέρει καλά ότι δεν πρόκειται να βρουν ανταπόκριση». Οι πολίτες αυτοί είναι κατά συνέπεια σχεδόν απομονωμένοι, αν εξαιρέσει κανείς τις εθελοντικές οργανώσεις, που ανήκουν συχνά στην Καθολική Εκκλησία.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης θεωρείται το ότι μόνον το 25% των οικογενειών που ζει στην ιταλική πρωτεύουσα δηλώνει ότι σε σχέση με το παρελθόν, δεν αναγκάστηκε να μειώσει τις αγορές σε τρόφιμα και ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στα καθημερινά έξοδα.

«Η οικονομική κρίση άρχισε να κάνει σαφώς αισθητές τις συνέπειές της. Για το λόγο αυτό, ζητάμε από την κυβέρνηση να βρούμε μαζί μια λύση, που να μας βοηθήσει να στηρίξουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να διατηρήσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη», δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης