Έκλημα πολέμου χαρακτήρισε τις αιματηρές πυραυλικές επιθέσεις στη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, κατά την οποία τουλάχιστον 30 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ.

«Η Μαριούπολη βρίσκεται εκτός της άμεσης εμπόλεμης ζώνης», είπε ο επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Φέλτμαν, η ανάλυση του κρατήρα από τους ειδικούς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέδειξε ότι οι οβίδες προήλθαν από εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες.

«Το συμπέρασμα που μπορεί επομένως να εξαχθεί είναι ότι αυτοί οι οποίοι εκτόξευσαν τους πυραύλους στόχευαν εν γνώσει τους τον πληθυσμό. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε.

Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, τόνισε από την πλευρά της ότι η επίθεση στη Μαριούπολη από τους φιλορώσους αποσχιστές της Ουκρανίας δείχνει ότι στόχος της Μόσχας είναι να αυξήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχει υπό τον έλεγχό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι στόχοι είναι καινούριοι, όμως ο σκοπός της Ρωσίας παραμένει ο ίδιος: να καταλάβει περισσότερα εδάφη και να προωθήσει τη γραμμή των υπό ρωσικό έλεγχο εδαφών βαθύτερα εντός της Ουκρανίας», υποστήριξε η Πάουερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης