Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας στη Μαδρίτη, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ φαίνεται να αλλάζουν στάση απέναντι στην Άγκυρα όσον αφορά το θέμα των F-16.

Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», συνέχισε η Wallander.

O Τζο Μπάιντεν και o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να έχουν συνάντηση αργότερα την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη, στον απόηχο και των χθεσινών εξελίξεων με την άρση του βέτο από την πλευρά της Άγκυρας, για την ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στη Συμμαχία. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, Μπάιντεν και Ερντογάν πρόκειται, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, να συζητήσουν το θέμα της «πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημειώνεται πως τόσο ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων όσο και η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία θα πρέπει -για να υλοποιηθεί- να περάσει από το Κογκρέσο και από τις αρμόδιες επιτροπές του, μεταξύ αυτών και από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης