«Ψαλίδι» 12% στη συγκομιδή δημητριακών της Γερμανίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010, 20:22
«Ψαλίδι» 12% στη συγκομιδή δημητριακών της Γερμανίας
Η συγκομιδή δημητριακών στη Γερμανία, δεύτερο μεγαλύτερο σιτοβολώνα της Ευρώπης μετά τη Γαλλία, προβλέπεται μειωμένη κατά 12% φέτος σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, ανακοίνωσε η αγροτική συνομοσπονδία DRV, που ανησυχεί εξίσου για την ποιότητα του καρπού.

Η παραγωγή σίτου, βρώμης, σίκαλης και κριθαριού εκτιμάται στα 43,7 εκατ. τόνους, ήγουν 6 εκατ. τόνοι λιγότεροι από πέρυσι, τονίζει η Συνομοσπονδία. Εντούτοις, «εξαιτίας του καύσωνα του Ιουλίου, φοβούμαστε μία ακόμη σημαντικότερη μείωση», τονίζει στο ανακοινωθέν της.

Η Γερμανία, όπως και οι γειτονικές της χώρες, βίωσε έναν ιδιαίτερα θερμό Ιούλιο, με αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες, έπειτα από έναν εξαιρετικά δριμύ, μακρύ και υγρό χειμώνα, αμφότερες συνθήκες ήκιστα ευνοϊκές για μία καλή σοδειά.

Τώρα, είναι οι επίμονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων που δημιουργούν προβλήματα, αυξάνοντας τις ανησυχίες «για υποδεέστερη ποιότητα», ιδίως για το σιτάρι.

Η επάρκεια της Γερμανίας δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, όμως «θα υπάρχουν μικρότερες ποσότητες ποιοτικού σίτου για εξαγωγές σε σύγκριση με το περασμένο έτος», προβλέπει η DRV.

Η τιμή των δημητριακών στις παγκόσμιες αγορές ήδη έχει πάρει την άγουσα το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της ξηρασίας και των πυρκαγιών στη Ρωσία, στην οποία η τιμή του ψωμιού έχει εκτοξευθεί.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010, 20:25