Περικόπτουν τα ταξίδια στο εξωτερικό οι Ρώσοι, καθώς η οικονομική κρίση δεν άφησε αλώβητα ούτε τα πορτοφόλια ακόμα και των πιο ευκατάστατων. 

Μειωμένα κατά 20 με 25% θα είναι φέτος τα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς και το εξωτερικό, σύμφωνα με τον επικεφαλή της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τουρισμού, Rosturism, Ανατόλι Γιαρότσκιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση στα εισιτήρια των αεροπλάνων και των τρένων θα αναγκάσει τους περισσότερους να χρησιμοποιήσουν τα ΙΧ τους για να μεταβούν στον προορισμό των διακοπών τους, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την Ρωσία τον τελευταίο χρόνο με την ανεργία να έχει φτάσει τα 6.1 εκατομμύρια- ποσοστό άνω του 8% του εργαζόμενου πληθυσμού- και η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος να έχει πέσει κατά ένα τρίτο έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Οι οικονομικές συνθήκες της τελευταίας δεκαετίας είχαν επιτρέψει στους Ρώσους να ταξιδεύουν σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης και όχι μόνο. Οι ρώσοι τουρίστες κατέκλυζαν κάθε καλοκαίρι τα παραθαλάσσια θέρετρα της Γηραιάς Ηπείρου τονώνοντας έτσι τις οικονομίες των χωρών που τους φιλοξενούσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη θέση των χωρών που προτιμούν οι Ρώσοι είναι η Τουρκία που «απορροφά» περίπου 1,5 εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η με 200.000 τουρίστες. Το περίεργο είναι πως η χώρας μας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού της Μόσχας, αποτελεί τον πλέον δημοφιλή προορισμό των ρώσων τουριστών. Τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν με την χορήγηση βίζας στους Ρώσους δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα του τουρισμού, ενώ π.χ. η Τουρκία χορηγεί τις βίζες αυθημερόν και χωρίς περιορισμούς.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση της τάξης περίπου 20% των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την χώρα. Οι παραλίες της Χαλκιδικής, ο συνδυασμός των παραλιών με τις πανέμορφες Βυζαντινές εκκλησίες και την αγορά της Θεσσαλονίκης είναι το πακέτο διακοπών που προτιμούν. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηράκλειο της Κρήτης και στην τρίτη η Ρόδος.

Οι προβλέψεις των ανθρώπων του τουρισμού ήταν αισιόδοξες για φέτος όσον αφορά στους Ρώσους τουρίστες και πίστευαν πως η αύξηση των δρομολογίων από Μόσχα θα κυμαινόταν και για το 2009 γύρω στο 20%. Τα τελευταία νέα όμως που έρχονται από την Ρωσία δεν είναι ευχάριστα. Η μόνη αξιόλογη «πηγή» τουριστών των τελευταίων χρόνων φαίνεται πως στερεύει και το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι το καλοκαίρι της κρίσης για τον Ελληνικό τουρισμό.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης