«Ψάχνονται» οι σεισμολόγοι της Ιαπωνίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013, 11:36
«Ψάχνονται» οι σεισμολόγοι της Ιαπωνίας
Μια ομάδα σεισμολόγων άρχισε σήμερα μια νέα αποστολή τεσσάρων μηνών για να τρυπήσει τον γήινο φλοιό στα ανοικτά της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προσδιορίσουν την προέλευση των σεισμών.

Οι επιστήμονες αυτοί βρίσκονται πάνω στο «Σικγιού» (η «Γη»), ένα πλοίο περίπου 57.000 τόνων, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα γεωτρύπανο ύψους 121 μέτρων και ικανό να σκάψει έως 7.000 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Το «Σικγιού» απέπλευσε από το λιμάνι του Σιμιζού (κεντρική Ιαπωνία) και θα μεταφέρει τους επιστήμονες σε απόσταση 80 χλμ. από την ακτή, όπου η ομάδα θα επαναλάβει μια γεώτρηση που άρχισε το 2007 και συνεχίζεται έκτοτε τακτικά στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού.

Οι ερευνητές θα σκάψουν προς το ρήγμα Νανκάι (σ.σ.: «το ρήγμα της θάλασσας του Νότου»), εκεί όπου η πλάκα της θάλασσας των Φιλιππινών γλιστρά κάτω από την ευρασιατική πλάκα. Η έντονη γεωλογική δραστηριότητα αυτής της ζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει -περισσότερο ή λιγότερο μακροπρόθεσμα- έναν εν δυνάμει καταστρεπτικό σεισμό, πολύ πιο ισχυρό από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011 σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων βορειοανατολικά της περιοχής αυτής και είχε προκαλέσει ένα τεράστιο τσουνάμι.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποκάλυψε πέρυσι ένα σενάριο καταστροφής, σύμφωνα με το οποίο μεγα-σεισμοί στο επίπεδο του ρήγματος Νανκάι, σε συνδυασμό με ένα τσουνάμι, θα μπορούσαν να σκοτώσουν περισσότερους από 320.000 ανθρώπους στην Ιαπωνία.

Οι επιστήμονες, επιδιώκοντας να μάθουν λίγο περισσότερα για τους παράγοντες που προκαλούν αυτές τις κινήσεις, σκοπεύουν στη διάρκεια της αποστολής αυτής να σκάψουν έως τα 3.600 μέτρα κάτω από τον βυθό του ωκεανού. Η δουλειά αυτή θα προετοιμάσει μια νέα αποστολή γεώτρησης, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη χρονιά στο ίδιο σημείο και στη διάρκεια της οποίας ελπίζουν να φθάσουν έως τα 5.200 μέτρα, εκεί όπου οι πλάκες τρίβονται η μία στην άλλη. «Θα είναι η πρώτη φορά που μια γεώτρηση θα φθάσει κατευθείαν σε μια σεισμική ζώνη, εκεί όπου μπορεί να δημιουργηθεί σημαντική ενέργεια η οποία δύναται να προκαλέσει κινήσεις του γήινου φλοιού κατά μήκος των ρηγμάτων και να επιφέρει τσουνάμι» εξήγησε ο Ταμάνο Ομάτα, ερευνητής της ιαπωνικής Υπηρεσίας Θαλάσσιων και Χερσαίων Επιστημών και Τεχνολογιών.

Οι επιστήμονες θέλουν να τοποθετήσουν αισθητήρες μέσα στον γήινο φλοιό, οι οποίοι θα συνδέονται με ένα σύστημα ανάλυσης που θα είναι εγκατεστημένο στην ξηρά. «Θέλουμε να μπορέσουμε να μελετήσουμε πώς κινείται ο γήινος φλοιός στα δευτερόλεπτα που προηγούνται των σεισμών», ώστε να μπορέσουμε να προβλέπουμε καλύτερα μελλοντικούς σεισμούς, πρόσθεσε ο Ομάτα.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο σημείο σύγκλισης τεσσάρων τεκτονικών πλακών και στο έδαφός της σημειώνεται περίπου το 20% των ισχυρότερων σεισμών που καταγράφονται κάθε χρόνο στον πλανήτη.

Διαβάτε επίσης: Ο φλοιός θα αποκαλύψει το μυστικό των σεισμών

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013, 12:48