Την Τρίτη το πρωί επικρατούσε ιδιαίτερη κινητικότητα στο γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας. Κάποιος συνεργάτης του υπουργού ανακάλυψε ένα έγγραφο, ήσσονος σημασίας μεν, αλλά που επέτρεπε στην κυβέρνηση της Αυστραλίας να βρει ένα «πάτημα» προκειμένου να ακυρώσει τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος τενίστας είχε υπογράψει υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία θα ταξίδευε στη Μελβούρνη με απευθείας πτήση από το Βελιγράδι. Όμως, περί τα τέλη Δεκεμβρίου, και πάντως πριν την Πρωτοχρονιά, ανήρτησε φωτογραφία του στα social media η οποία τον έδειχνε να βρίσκεται κάπου στην Ισπανία. Για τυπικούς λόγους δηλαδή και μόνον και όχι για ζητήματα ουσίας, προκύπτει πως ο Σέρβος αθλητής ψεύδεται ως προς αυτά που ισχυρίζεται στην υπεύθυνη δήλωσή του.

Αυτό το στοιχείο κατά το επιτελείο του υπουργού Μετανάστευσης επιτρέπει την ακύρωση της ισχύος της βίζας του αθλητή. Ωστόσο, το στοιχείο αυτό δεν κατατέθηκε ως πειστήριο κατά τη δίκη που διεξήχθη τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και στην οποία δικαιώθηκε ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Με λίγα λόγια, ούτε καν ο δημόσιος κατήγορος θεώρησε σοβαρό αυτό το στοιχείο. Παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες από τη Μελβούρνη αναφέρουν πως ενδεχομένως η κυβέρνηση να κάνει χρήση αυτού του εγγράφου προκειμένου να προχωρήσει στην ακύρωση της ισχύος της βίζας του Σέρβου τενίστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ αρχίζει και το πολιτικό παρασκήνιο, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε περίπτωση ακύρωσης της βίζας, ο Τζόκοβιτς έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Το Αυστραλιανό Open αρχίζει την επόμενη Δευτέρα. Μέχρι τότε θα συνέλθει το δικαστήριο προκειμένου να ορίσει τακτική δικάσιμο για την έφεση του Τζόκοβιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Καμπέρα, η κυβέρνηση επιχειρεί και να κερδίσει τις εντυπώσεις δείχνοντας ισχυρό και σκληρό προφίλ έναντι της αντιπολίτευσης των Εργατικών εν όψει των επερχόμενων γενικών εκλέγων στο α’ εξάμηνο του 2022, αλλά και να ικανοποιήσει τους πανίσχυρους χορηγούς του τουρνουά τένις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτό το σκεπτικό μεθοδεύεται η εκδίκαση της έφεσης του Τζόκοβιτς να οριστεί μετά τη λήξη του Αυστραλιανού Open. Σε αυτή την περίπτωση ο Τζόκοβιτς θα έχει το δικαίωμα να παίξει στο τουρνουά, αφού η βίζα του κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο στην πρώτη δίκη, αναμένοντας να εκδικαστεί η έφεσή του στη διοικητική απόφαση. Οι χορηγοί του τουρνουά θα είναι ικανοποιημένοι για τη συμμετοχή του Τζόκοβιτς. Ο πρωθυπουργός Μόρισον θα είναι ικανοποιημένος διότι θα έχει επιδείξει «αποφασιστικότητα» στην υπόθεση του Σέρβου αθλητή έστω και αν η θέση του είναι εντελώς παράλογη. Η Δικαιοσύνη της χώρας θα αποφανθεί μετά το τουρνουά και ενδεχομένως, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Τζόκοβιτς θα βγει και πάλι δικαιωμένος. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να δηλώσει συμμετοχή και στο Αυστραλιανό Open του 2023 και του 2024. Δηλαδή οι πανίσχυροι παγκόσμιοι χορηγοί θα είναι εκ νέου ικανοποιημένοι, ενώ θα έχει διασωθεί η φήμη ενός από τα μεγαλύτερα τουρνουά τένις του κόσμου.

Οι εκλογές στην Αυστραλία θα διεξαχθούν οπωσδήποτε πριν την 21η Μαΐου 2022 και όλα δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών οδεύει σε πολιτική ήττα. Δεν είναι, όμως, αυτό το ζήτημα. Εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας, το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να πείσει ότι διαχειρίστηκε επιτυχώς την Πανδημία. Η αντιπολίτευση και η κοινωνία, ως φαίνεται, έχουν αντίθετη άποψη. Λόγω αυτής της πολιτικής διαμάχης η κυβέρνηση Μόρισον επιχείρησε να παρουσιάσει σκληρό προφίλ στην υπόθεση Τζόκοβιτς. Όμως, η «αποφασιστικότητα» αυτή προσέκρουσε στα συμφέροντα των μεγάλων χορηγών του Αυστραλιανού Open. Πρόκειται για τους παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς, οι οποίοι απαιτούν από την Αυστραλία να σεβαστεί τους κανόνες του παιχνιδιού. Και οι κανόνες του παιχνιδιού είναι γνωστοί και καθορίζουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, για να μη γελιόμαστε.

Σύμφωνα τώρα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Μελβούρνη, το παραπάνω βασικό σενάριο βρίσκεται σε φάση μεθόδευσης στο παρασκήνιο. Οι επόμενες ώρες θα δείξουν πώς θα εξελιχθεί μια υπόθεση η οποία ξεπέρασε πια τη στενή κοινότητα του διεθνούς τένις και αναβαθμίστηκε σε μείζον πολιτικο-διπλωματικό θρίλερ.

Δείτε το βίντεο με τις διαδηλώσεις υπέρ του Τζόκοβιτς στη Μελβούρνη:

 

Δείτε το έγγραφο της υπεύθυνης δήλωσης που υπέγραψε ο Νόβακ Τζόκοβιτς και που εξετάζει το υπουργείο Μετανάστευσης

Δείτε όλα τα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο της Μελβούρνης ο Νόβακ Τζόκοβιτς 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης