Ψηφιακή εποχή: Δύσκολοι καιροί για χωρισμούς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 10:54
Ψηφιακή εποχή: Δύσκολοι καιροί για χωρισμούς
Ο χωρισμός γίνεται χειρότερος στην ψηφιακή εποχή για τον απλούστατο λόγο ότι η ιστορία της σχέσης βρίσκεται σε διάφορα επίπεδα: σε φωτογραφίες του ζευγαριού και σε μηνύματα που τα δύο μέρη του αντάλλαξαν ενώ ήταν μαζί. Όλα αυτά βρίσκονται μαζεμένα σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή κινητά τηλέφωνα. Ενώ παλιότερα οι χωρισμένοι εραστές έκαιγαν τις φωτογραφίες τους και τα γράμματά τους, σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τα e-mail και oι ψηφιακές φωτογραφίες μπορεί να είναι εύκολο να διαγραφούν, τι γίνεται όμως με τα τραγούδια και τα ποστ στο Facebook; Ειδικά αν έχουν ανεβαστεί από κάποιον άλλο.

Η προηγούμενη διαχυτικότητα, λοιπόν, με κάποιον που δεν αποτελεί πια κομμάτι της ζωής του άλλου παραμένει αποθηκευμένη σε υπολογιστές, smartphones και tablets και αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δημιουργεί αρκετά προβλήματα σε έναν χωρισμό, αφού θυμίζει συνέχεια μια συναισθηματική κατάσταση που ανήκει στο παρελθόν.

Οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Σάντα Κρουζ ρώτησαν 24 άτομα, ηλικίας από 19 μέχρι και 24 ετών, για τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν έναν χωρισμό. Από αυτούς οι 12 είπαν ότι προσπάθησαν να διαγράψουν όλα τα ίχνη της προηγούμενης σχέσης τους, τέσσερις το έκαναν επιλεκτικά, ενώ οκτώ αποφάσισαν να μην πειράξουν τίποτα. Όσοι τα κράτησαν δυσκολεύτηκαν πολύ περισσότερο να επουλώσουν τις πληγές από το χωρισμό τους, ενώ οι οκτώ μπορεί να προχώρησαν ευκολότερα, αλλά παραδέχθηκαν ότι αργότερα μετάνιωσαν που διέγραψαν τα πάντα.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 11:30