Ψήφισαν νόμο στην Ιαπωνία για να αποποιηθεί ο αυτοκράτορας τον θρόνο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017, 06:15
Ψήφισαν νόμο στην Ιαπωνία για να αποποιηθεί ο αυτοκράτορας τον θρόνο
Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ψήφισε έναν νόμο σήμερα που θα επιτρέψει στον αυτοκράτορα Ακιχίτο να αποποιηθεί τον θρόνο, το οποίο θα αποτελέσει σημαδιακό γεγονός στην ιστορία της ιαπωνικής μοναρχίας και θα επιτρέψει την άνοδο στον θρόνο του γιου του, διαδόχου Ναρουχίτο, ίσως στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Ο Ακιχίτο, 83 ετών, ο οποίος έχει υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς και θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, εξέφρασε σε σπάνιες δηλώσεις του δημόσια πέρυσι τον φόβο ότι η ηλικία του μπορεί να τον δυσκολέψει στη συνέχιση της εκτέλεσης των καθηκόντων του.

Ο χαμηλών τόνων Ακιχίτο, ο πρώτος Ιαπωνέζος αυτοκράτορας που ποτέ δεν θεωρήθηκε θεός, έχει εργαστεί επί δεκαετίες στη χώρα του και στο εξωτερικό να καταπραΰνει τις πληγές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος διεξήχθη στο όνομα του πατέρα του, Χιροχίτο. Θα τον διαδεχθεί ο γιος του Ναρουχίτο, 57 ετών.

Σε ψηφοφορία που μεταδόθηκε ζωντανά από τη δημόσια τηλεόραση NHK, η Βουλή των Συμβούλων, το ανώτερο τμήμα του διθάλαμου κοινοβουλίου, πέρασε το νομοσχέδιο, με λίγους βουλευτές να απέχουν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το κατώτερο και ισχυρότερο τμήμα του κοινοβουλίου, ενέκρινε το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας αποποίησης καθώς και το χρονοδιάγραμμά της, αλλά σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης αυτό προβλέπεται να γίνει στο τέλος του 2018, όταν ο Ακιχίτο συμπληρώσει τρεις δεκαετίες στον θρόνο των χρυσανθέμων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017, 06:15