Υπό τη σκιά του τελευταίου τρομοκρατικού χτυπήματος στην «καρδιά» του Παρισιού, τα Ηλύσια Πεδία και με δεδομένο ότι η επίθεση αυτή οδήγησε στην ενίσχυση της Μαρί Λεπέν κατά μία τουλάχιστον ποσοστιαία μονάδα, ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Χωρίς ξεκάθαρο αποτέλεσμα μέχρι τις 23.00 ώρα Ελλάδος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

20.37: Ξεκάθαρο αποτέλεσμα σε επίπεδο exit poll δεν θα υπάρξει πριν τις 23.00 ώρα Ελλάδος. Οι πρώτες προσεγγίσεις φέρνουν τον δεύτερο και τον τρίτο υποψήφιο με το ίδιο ποσοστό ενώ άλλη προσέγγιση του αποτελέσματος φέρνει απόλυτη ισοπαλία μεταξύ Μακρόν και Λεπέν.

Ενθουσιασμός στο εκλογικό κέντρο του Μελανσόν

20.30: Ενθουσιασμός, χιούμορ και γέλια στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του υποψηφίου της Αριστεράς Μελανσόν. Αγωνία αλλά και σιγουριά στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του φιλελεύθερου κεντρώου Μακρόν. Ψυχή στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του σοσιαλιστικού κόμματος και κατήφεια στους Γκωλικούς του Φιγιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη αποτυχία των δημοσκοπήσεων 

20.11: Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ποσοστό αποχής είναι 22% όπως από πολύ νωρίς ενημέρωσε το zougla.gr. Υπάρχει μία υποχώρηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2012 όπου το ποσοστό αποχής ήταν στο 20,5%.

Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων τριών μηνών καθώς και οι πολύ πρόσφατες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η αποχή θα ήταν μαζική και σαφώς περισσότερη από αυτή του 22%.

Κλείνουν οι κάλπες – Στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) τα πρώτα exit polls

19.57: Τρία λεπτά απομένουν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στη Γαλλία. Σε μία ώρα τα πρώτα exit polls…

Ξεκάθαρο προβάδισμα Μακρόν βλέπουν οι δημοσκόποι 

19.42: Σύμφωνα με τις προσεγγίσεις των δημοσκόπων που έγιναν μετά την εξέταση και του δεύτερου κύματος των ψηφοφόρων στις 17.45 ώρα Γαλλίας, ο Μακρόν είχε ξεκάθαρο προβάδισμα με 24% και οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι έπονταν με ποσοστά από 18% έως 20%. 

Exit poll Βελγίου: Προηγείται ο Μακρόν 

To Βελγικό δίκτυο RΤBF, στις 19.30 το απόγευμα, δίνει τον Μακρόν να προηγείται και τους άλλους τρεις υποψηφίους να έπονται με το ίδιο ακριβώς ποσοστό.

Διαψεύδονται τα exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Σχετικά με ορισμένα exit poll που δημοσιοποιήθηκαν από ορισμένα βελγικά ΜΜΕ αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η εταιρεία δημοσκοπήσεων που φέρεται να υπογράφει αυτά τα exit poll διέψευσε κατηγορηματικά πως απέστειλε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την εκλογική αναμέτρηση.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Στο 71,87% η συμμετοχή στην Αλσατία

Στο 71,87% έφθασε η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην περιοχή της Αλσατίας στις 17.00 το απόγευμα, τοπική ώρα.

Στο 22% η αποχή

Η συνολική αποχή στις εκλογές υπολογίζεται στο 22%, λίγο υψηλότερη από τις προεδρικές εκλογές του 2012 που άγγιξε το 20,52%.

Η συμμετοχή στις 18.05 το απόγευμα

Η συνολική συμμετοχή στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ήταν στις 17.00 το απόγευμα 69,4% δηλαδή 1% χαμηλότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2012.

Η συμμετοχή το μεσημέρι

Το ποσοστό συμμετοχής στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής έφτασε το 28,54% ακριβώς το ίδιο με εκείνο των εκλογών του 2012 στον πρώτο γύρο όπου η συμμετοχή ήταν 28,29%. Σημειώνεται ότι το τελικό ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 έφτασε το 79,48%.

Οι πολίτες της μητροπολιτικής Γαλλίας μπορούν να ψηφίζουν μέχρι τις 17.20 το απόγευμα δηλαδή μία ώρα παραπάνω από τον χρόνο που διέθεταν το 2012.

Όσον αφορά τώρα την πρωτεύουσα. Στις 12.00 το μεσημέρι το ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει το 24,24% δηλαδή αρκετά υψηλότερο από εκείνο του 2012 που την ίδια ώρα ήταν στο 21,69%.

Πρωταθλητές στη συμμετοχή ήταν στις 12.00 το μεσημέρι ο νομός του Γκερ με 38,46%, της Κορέζ (πρώην πολιτικό φέουδο του απερχόμενου προέδρου Φ. Ολάντ) με 38,11% και το Κατάλ με 36,34%.

Πολύ μικρή συμμετοχή, πάντα για την Κυριακή το μεσημέρι, παρατηρήθηκε στο Καλέ με 23,35%.
Από την σύγκριση του ποσοστού συμμετοχής σε όλη τη Γαλλία προκύπτει πως συνολικά παρατηρείται μια πολύ μικρή αυξητική τάση της τάξης του 1 με 2%.

Το πρώτο exit poll από το Βέλγιο

Το πρώτο exit poll για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό βελγικό δίκτυο RTBF, το οποίο δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία.

Σύμφωνα με αυτά, ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται μπροστά με 24%, με την Μαρίν Λεπέν να ακολουθεί δεύτερη με 22%. Τρίτος με 20,5% είναι ο Φρανσουά Φιγιόν και τέταρτος ο Ζαν Λυκ Μελανσόν με 18%.

Έκκληση Ολάντ στους Γάλλους ψηφοφόρους

Ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι το καλύτερο μήνυμα γι αυτές τις εκλογές είναι οι Γάλλοι με την ψήφο τους «να δείξουν ότι η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από κάθε τι άλλο».

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Περιορισμένη η συμμετοχή των ψηφοφόρων, μέχρι το μεσημέρι, στις περιφέρειες του Άνω και Κάτω Ρήνου 

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Στρασβούργο, κυμάνθηκε γύρω στο 30%, στις περιφέρειες του Κάτω Ρήνου (BasRhin) και του Ανω Ρήνου (HautRhin).

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Αναστάτωση από ύποπτη τσάντα-πάγου σε εκλογικό τμήμα στο Αγκνώ (Haguenau), πλησίον του Στρασβούργου

Στην θέα και μόνον, ύποπτης τσάντας-πάγου, που περιείχε διάφορα καλώδια, έξω από εκλογικό κέντρο στο Αγκνώ του Στρασβούργου, οι τοπικές αστυνομικές αρχές εκκένωσαν την περιοχή και κλήθηκαν πυροτεχνουργοί, για να εξετάσουν το ύποπτο αντικείμενο.

Αποκαλύφθηκε ότι η τσάντα-πάγου ήταν άδεια και ακίνδυνη και η ψηφοφορία συνεχίσθηκε κανονικά.

Στο 28,54% η συμμετοχή στις 12.00 ώρα Γαλλίας

Σε ποσοστό 28,54% ανερχόταν στις 12.00 ώρα Γαλλίας το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι 28,29% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, 31,21% την ίδια ώρα το 2007 και 21,40% την ίδια ώρα το 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι με βάση των προγραμματισμό έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα όλοι οι υποψήφιοι.

Διαβάστε επίσης:

 
Οι εκλογές

Συνολικά 66.546 εκλογικά κέντρα είναι ανοικτά σήμερα στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 11 συνολικά υποψηφίους που διεξάγεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Στις κάλπες θα προσέλθουν 47 εκατ. ψηφοφόροι εκ των οποίων οι 1,3 εκατ. βρίσκονται εκτός Γαλλίας.
Επί ποδός βρίσκονται 50.000 αστυνομικοί και 7.000 στρατιώτες, τρεις ημέρες μετά από την επίθεση στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό. Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Το προφίλ των υποψηφίων

Οι 11 υποψήφιοι είναι:

1. Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Πρόκειται για υποψήφιο-έκπληξη, πρώην υπουργό του Ολάντ ο οποίος χαρακτηρίστηκε «αντάρτης». Επιχείρησε να συσπειρώσει μια «καρατομημένη» αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προωθώντας την κοινωνική και οικολογική πολιτική.

2. Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο.

Ίσως η πιο πολυσυζητημένη υποψήφια, τόσο για τις ακραίες απόψεις της όσο και για το γεγονός ότι γνώρισε ένθερμη αποδοχή από μεγάλη μερίδα του γαλλικού λαού, έπειτα από την ξενοφοβία που δημιούργησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων. Είναι πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου που ιδρύθηκε από τον πατέρα της και θέλει κατά τα λεγόμενά της «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία».

3. Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!

«Η Γαλλία εμποδίζεται από τις ελίτ που φροντίζουν για τα δικά τους συμφέροντα», δήλωσε στους υποστηρικτές του στη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας ο Μακρόν. Ο Μακρόν, αφού φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία την περίοδο που εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Rothschild, όπου κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών». Θεωρείται ο πιο «γοητευτικός» υποψήφιος της κεντροδεξιάς που σε κάθε εκστρατεία του προσέλκυε πλήθος πολιτών.

4. Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, «Η ανυπότακτη Γαλλία»

Υπήρξε πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς,. Ο ίδιος στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Σκοπεύει να επιβάλει υπερφόρο 90% σε όσους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 400.000 ευρώ ετησίως, να απορρίψει τους κανόνες της Ε.Ε. για το δημοσιονομικό έλλειμμα και να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Frexit, σε περίπτωση που η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιταχθούν στη ριζοσπαστική αλλαγή πορείας της χώρας. Αυξάνοντας τις δημοσιονομικές δαπάνες και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζει ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα.

5. Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι

Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» προτείνει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο Φιγιόν θέλει επίσης να περιορίσει τα δικαιώματα υιοθεσίας των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και ζητεί πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι οι:

6. Ναταλί Αρτό, 47 ετών, Εργατική Πάλη
7. Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών, αυτοχαρακτηρίζεται ως «υποψήφιο της εθνικής απελευθέρωσης»
8. Ζαν Λασάλ, 61 ετών, κεντρώος
9. Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, 56 ετών, κίνημα Debout la France
10. Φιλίπ Πουτού, 50 ετών, Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα
11. Ζακ Σεμινάντ, 75 ετών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης