Τη βεβαιότητα του ότι η Κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στεφθεί με επιτυχία εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, από την Λευκωσία, όπου βρίσκεται.

«Ειλικρινά, είδα μια κυβέρνηση πολύ καλά προετοιμασμένη. Κι αυτό, δεν είναι φιλοφρόνηση αλλά είναι η άποψη όλων των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες προεδρίες, αλλά μόνο καλές και κακές», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εξήγησε ότι η Κυπριακή προεδρία θα είναι γεμάτη προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να δοθούν δυναμικές και ξεκάθαρες απαντήσεις.

«Στη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας θα πρέπει να λυθεί το θέμα του Δημοσιονομικού Πλαισίου για την εξαετία 2014-2020 και για να υπάρξει συμφωνία, το έργο του προέδρου Χριστόφια και το δικό μου θα είναι “Ηράκλειο”. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις με το ευρώ και το μέλλον της Ελλάδας και της Ισπανίας αλλά και με το ζήτημα της απασχόλησης των νέων», πρόσθεσε.

«Πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά για το πώς θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη, την απασχόληση και εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών», επεσήμανε επίσης.

Περί Τουρκίας και αναγνώρισης Κυπριακής προεδρίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την στάση της Τουρκίας ο Μάρτιν Σούλτς έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις.

«Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και τους επόμενους έξι μήνες θα προεδρεύει αυτής και δεν είναι δυνατό μια χώρα, η οποία επιθυμεί να καταστεί κι αυτή μέλος της, να ισχυρίζεται ότι δεν αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προεδρία για τους επόμενους έξι μήνες. Το θέμα έχει επανειλημμένα τεθεί προς συζήτηση με την τουρκική κυβέρνηση, τόσο κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Άγκυρα όσο και στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκαθάρισε ότι παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. καθώς θεωρεί ότι ως μέλος της θα είναι πιο εύκολο να λύσει τα προβλήματά της.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης