Αγανάκτηση για τη σχεδιαζόμενη πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν εκφράζει ξανά η Κίνα, ζητώντας να μην προχωρήσουν τα σχέδια των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή Eurocopter διευκρινίζει ότι τα ελικόπτερα που πρόκειται να πωλήσει η ίδια στην Ταϊπέι δεν θα είναι για στρατιωτική χρήση.

Η απόφαση της διακυβέρνησης Ομπάμα έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία του Πεκίνου, το οποίο προειδοποιεί ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε αμερικανικές εταιρείες που θα πωλήσουν όπλα στην Ταϊπέι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός της νοιώθουν αγανάκτηση. Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και θα σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν» δήλωσε την Παρασκευή ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Γιετσί στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μόναχο.

Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει την πώληση στην Ταϊβάν 114 πυραύλων Patriot, 60 ελικοπτέρων Black Hawk, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για καταδιωκτικά F-16 της Ταϊβάν και ναρκαλιευτικά, σε μία συμφωνία αξίας 6,4 δισεκατομμυρίων.

Την ίδια ώρα, η κατασκευάστρια εταιρεία Eurocopter διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι τα ελικόπτερα που πρόκειται να πωλήσει στην Ταϊβάν είναι πολιτικά μοντέλα για χρήση σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

«Παραβιάζουν τον κώδικα συμπεριφοράς οι ΗΠΑ», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010, 19:51

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης