Ακριβώς 10 ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία, η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa θέλει τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ να αυξάνουν κατά 2 μονάδες το ποσοστό τους. Αλλά πτώση σημειώνουν οι Πράσινοι σύμμαχοί τους.

Το εκλογικό σώμα μάλλον δεν βλέπει με συμπάθεια τις προτάσεις των Πρασίνων για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα και την φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. Η απώλεια δύο ποσοστιαίων μονάδων (από το 11 στο 9%) σε μία εβδομάδα, που καταγράφει το ινστιτούτο Forsa, επιβεβαιώνει ότι οι γερμανοί οικολόγοι «φοβίζουν» με τις προτάσεις τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου. Υπάρχει «επικοινωνιακό πρόβλημα… καθώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τους αφορά το μέτρο, χωρίς να είναι έτσι», επισημαίνει ο πρόεδρος των Πρασίνων στην Έσση, Ταρέκ αλ Βαζίρ, προσθέτοντας: «Όταν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ανήκει στο πιο πλούσιο 7% της κοινωνίας, τότε κάτι δεν πάει καλά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτώση των Πρασίνων σε συνάρτηση με την οριακή άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών (από το 23% στο 25%) απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον στόχο της συγκρότησης ενός κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν ξεπερνούν μαζί το 34%, έναντι 45% του κεντροδεξιού στρατοπέδου (Χριστιανοδημοκράτες 39%, Φιλελεύθεροι 6%). Η ίδια δημοσκόπηση θέλει το κόμμα της Αριστεράς να κινείται στο 10%. Ωστόσο κανένα από τα άλλα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί μετεκλογικά μαζί του.

Ο αστάθμητος παράγοντας της εκλογικής αναμέτρησης ακούει στο όνομα AfD

Μολονότι τα επικρατέστερα μετεκλογικά σενάρια είναι η συνέχιση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων και η συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ο αστάθμητος παράγοντας της εκλογικής αναμέτρησης ακούει στο όνομα AfD. Πρόκειται για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία». Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το κόμμα των πολεμίων του ευρώ κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την εκπροσώπηση ενός κόμματος στο κοινοβούλιο. Ωστόσο καταγράφεται μια ανοδική τάση που οι δημοσκόποι αποδίδουν στην παραδοχή εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα απαιτηθεί πιθανότατα και ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ενδεχόμενη είσοδος του AfD στο κοινοβούλιο θα είχε δραματικές επιπτώσεις για τα άλλα κόμματα και θα δυσχέραινε τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον εκλογολόγο Ματίας Γιουνγκ, μια εκλογική επιτυχία των ευρωσκεπτικιστών θα ήταν καταστροφική για την κυβέρνηση Μέρκελ, καθώς θα καθιστούσε αδύνατη την συγκρότηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων. Μάλιστα η Bild δεν διστάζει να σημειώσει ότι «οι πολέμιοι του ευρώ θα μπορούσαν να κάνουν την κακή έκπληξη», ενώ την ίδια στιγμή οι δημοσκόποι υπενθυμίζουν με νόημα ότι οι «ψηφοφόροι διαμαρτυρίας» δεν εκδηλώνουν τις πραγματικές προθέσεις τους στις δημοσκοπήσεις. Το AfD είναι ο μεγάλος άγνωστος της εκλογικής αναμέτρησης.


Πηγή:Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης