Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, επανέλαβε την Τρίτη ότι η επιλογή να χορηγήσει, ή όχι, πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αποτελεί «κυρίαρχη απόφαση» της χώρας του που δεν απαιτεί «την άδεια κανενός».

«Εμείς θα διαβουλευτούμε με όλους αυτούς που πρέπει να διαβουλευτούμε, αλλά δεν θα ζητήσουμε από κανέναν την άδεια να λάβουμε την κυρίαρχη απόφαση να χορηγήσουμε, ή όχι, άσυλο στον Αυστραλό πολίτη Τζούλιαν Ασάνζ», δήλωσε ο Κορέα σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο RTS του Ισημερινού. «Ο Ισημερινός δεν χρειάζεται να ζητήσει την άδεια από κανένα», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.
«Με όλον τον σεβασμό προς την Αγγλία, τη Σουηδία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα λάβουμε μια κυρίαρχη απόφαση», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ασάνζ που έχει καταφύγει από τις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, για να γλυτώσει από την έκδοσή του στη Σουηδία για μια υπόθεση υποτιθέμενου βιασμού, και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Ο ιδρυτής του Wikileaks φοβάται ότι θα μεταφερθεί σε δεύτερη φάση στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών, για κατασκοπεία, μετά τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα του 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων- μια ανησυχία που εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του και ο Κορέα, ένας αριστερός ηγέτης ιδιαίτερα επικριτικός προς την Ουάσιγκτον, ο οποίος εξελέγη το 2007.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης