Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης άρχισε σήμερα να απομακρύνει ξένους πολίτες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς εντείνεται η πολιτική κρίση στην πρώην γαλλική αποικία, μια μέρα μετά την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Τζοτοντιά.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Τζοτοντιά -ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης της χώρας, ο οποίος κατηγορείται από τη διεθνή κοινότητα για απάθεια απέναντι στη διαθρησκευτική βία που μαστίζει τη χώρα του- και ο πρωθυπουργός Νικολά Τιανγκαγέ παραιτήθηκαν χθες, μετά τις πιέσεις ηγετών χωρών της περιοχής στη διήμερη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γειτονικό Τσαντ, για να εξεταστεί η επιδεινούμενη διαθρησκευτική σύγκρουση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες πτήσεις οργανώθηκαν για τη μεταφορά στην Ντζαμένα 800 πολιτών του Τσαντ, από τους 2.500 συμπατριώτες τους που βρίσκονται σε πρόχειρο καταφύγιο κοντά στο αεροδρόμιο του Μπανγκί.

Χιλιάδες πολίτες του Τσαντ έχουν εγκαταλείψει την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το μένος εναντίον τους είναι μεγάλο, καθώς ορισμένοι τους κατηγορούν ότι στηρίζουν τους αντικυβερνητικούς αντάρτες. «Η απομάκρυνση των μεταναστών αυτών πρέπει να γίνει γρήγορα και με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μόνοι τους, θέτοντας τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο. Πολλοί μεταξύ αυτών είναι γυναίκες και παιδιά» δήλωσε η διευθύντρια του ΔΟΜ στη Δυτική Αφρική, η Καρέλα Γκοντό.

Ο ΔΟΜ ανακοίνωσε ότι έχει δεχτεί εκκλήσεις από πολλές αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους το Τσαντ, ο Νίγηρας, το Μάλι, το Σουδάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για να μεταφέρουν αεροπορικώς τους πιο ευπαθείς από τους πολίτες τους που βρίσκονται στη χώρα αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλές κυβερνήσεις χωρών της περιοχής όπως του Μαλί, της Σενεγάλης, του Νίγηρα και του Τσαντ έχουν ήδη οργανώσει πτήσεις για τη μεταφορά πολιτών τους, ωστόσο χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια για να αντιμετωπίσουν αυτή την έκτακτη κατάσταση», δήλωσε Γκοντό.

Περισσότεροι από 60.000 μετανάστες από γειτονικές χώρες ζήτησαν από τις πρεσβείες τους στη χώρα να μεριμνήσουν για την αναχώρησή τους. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη αναχωρήσει, ωστόσο 33.000 παραμένουν και χρήζουν επείγουσας βοήθειας.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Δεκέμβριο που ξέσπασαν οι συγκρούσεις. Η Αφρικανική Ένωση έχει αναπτύξει 4.000 κυανόκρανους στη χώρα και η Γαλλία 1.600 στρατιώτες της για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή. Περί το 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν εκτοπιστεί, ενώ 2,2 εκατομμύρια, σχεδόν ο μισός πληθυσμός, χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης