Από τη Βρετανία στο Ελσίνκι ταξιδεύει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την πολυαναμενόμενη Σύνοδο Κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι δύο αρχηγοί των υπερδυνάμεων αναμένεται να θέσουν επί τάπητος μια ευρεία ατζέντα, με θέματα οικονομικού, πολιτικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, κατά τη Σύνοδο θα επιχειρηθεί η δημιουργία προϋποθέσεων για την επίλυση διεθνών προβλημάτων όπως:

– οι βομβαρδισμοί στη Συρία
– οι αμερικανο-ισραηλινές πιέσεις για καθεστωτική αλλαγή στο Ιράν
– οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες
– τα δυτικά οικονομικά αντίποινα εναντίον της Ρωσίας
– η ΝΑΤΟϊκή περικύκλωση της Ρωσίας και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
– η αύξηση των εξοπλισμών.
Οι δύο αρχηγοί των υπερδυνάμεων αναμένεται να θέσουν επί τάπητος μια ευρεία ατζέντα, με θέματα οικονομικού, πολιτικού και διπλωματικού ενδιαφέροντοςΚεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η σημαντική μείωση των πυρηνικών όπλων.
Πρόκειται για τα πλέον φλέγοντα διεθνή προβλήματα, τα οποία έχουν προκαλέσει και πάλι ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα. Αξίζει να τονισθεί ότι είναι η πρώτη διάσκεψη κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας από τότε που ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, το 2017.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS Evening News, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μπορεί να ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του την έκδοση στις ΗΠΑ 12 πρακτόρων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν την Παρασκευή κατηγορίες για παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016.

Σε δηλώσεις του από τη Βρετανία ο Τραμπ είχε αναφέρει ότι κατά την άποψή του η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόσμου».

«Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τα μειώσουμε σημαντικά, εννοώ, στην ιδανική περίπτωση να τα ξεφορτωθούμε, ίσως αυτό είναι ένα όνειρο, αλλά σίγουρα είναι ένα θέμα που θα συζητήσω» με τον Πούτιν, είπε. «Είναι, επίσης, ένα πολύ ακριβό πράγμα, αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να επιτύχει ουσιαστικές συμφωνίες με τη Ρωσία επειδή οι πολιτικοί αντίπαλοί του θα τον χαρακτηρίσουν υπερβολικά φιλορώσο. «Έχουμε αυτήν την ανοησία που συνεχίζεται, είναι καθαρή ανοησία, αλλά το καθιστά πολύ δύσκολο να κάνουμε κάτι με τη Ρωσία επειδή οτιδήποτε γίνεται λένε: ”Α, λατρεύει τη Ρωσία”. Αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μου αρέσει να έχω επίσης καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα κι άλλες χώρες» εξήγησε, τονίζοντας ότι ο ίδιος ήταν «πιο σκληρός» απέναντι στη Μόσχα από οποιονδήποτε προκάτοχό του.

«Τούτων λεχθέντων, αν μπορούμε να αναπτύξουμε μια σχέση (με τον Πούτιν) θα ήταν φανταστικό» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ότι το «κυνήγι μαγισσών» (σ.σ.: οι έρευνες των ομοσπονδιακών αρχών για την παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την ενδεχόμενη σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία) στις ΗΠΑ είναι αυτό που πλήττει πραγματικά τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο το θέμα της Συρίας και της Ουκρανίας.

Για το θέμα της Κριμαίας ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε: «Θα δούμε τι θα γίνει», προσθέτοντας: «Αν ήξερα τι θα συνέβαινε, δεν θα σας το έλεγα».

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί

Εν όψει της συνάντησης κορυφής όμως, ορισμένοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκφράζουν ανησυχίες, «επειδή χώρες-μέλη δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για την ατζέντα της διάσκεψης στο Ελσίνκι».

«Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες στους κύκλους της Συμμαχίας για τις σχεδιαζόμενες συμφωνίες στις οποίες θα φτάσουν οι Τραμπ και Πούτιν» δήλωσε ο Peter Beyer, διατλαντικός συντονιστής για την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ στο «Funke Mediengruppe».

Όπως έγραψε η «Washington Post» επικαλούμενη ανώνυμους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, «τόσο οι στενοί συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ όσο και οι ”ανήσυχοι σύμμαχοι” φοβούνται για τις ενδεχόμενες παραχωρήσεις του Αμερικανού προέδρου, σε ζητήματα όπως η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και για την κατάσταση στην Ουκρανία».

Προβληματισμός στο Βερολίνο

Η Deutsche Welle μεταδίδει πως μετά την προκλητική συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και κατά την επίσκεψή του στη Μεγάλη Βρετανία στο Βερολίνο επικρατεί νευρικότητα σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες του κ. Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του. Οι ανησυχίες ενισχύονται από την παραπομπή στη Δικαιοσύνη 12 Ρώσων πρακτόρων στις ΗΠΑ για παραβίαση υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Εκφράζοντας τις γερμανικές επιφυλάξεις για τη συνάντηση στο Ελσίνκι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποιεί τον Aμερικανό πρόεδρο να μην κλείσει κάποια συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του σε βάρος των δυτικών συμμάχων: «Μονομερείς συναλλαγές (deals) σε βάρος των εταίρων βλάπτουν σε τελική ανάλυση και τις ΗΠΑ» τονίζει ο κ. Μάας στην κυριακάτικη Bild. «Όποιος περιφρονεί τους εταίρους του, κινδυνεύει στο τέλος να βγει χαμένος» προσθέτει.
Επιπλέον, ο κ. Μάας καταλογίζει στον Aμερικανό πρόεδρο ότι του λείπει η απαραίτητη ξεκάθαρη στάση που είναι αναγκαία για τον διάλογο με τη Ρωσία. «Επί της αρχής» είναι όμως θετικό που οι δύο υπερδυνάμεις συνομιλούν. Για τον Γερμανό ΥΠΕΞ θα αποτελούσε «πρόοδο» αν από τη συνάντηση δινόταν μια ώθηση στον πυρηνικό αφοπλισμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή από το 4% επί του ΑΕΠ για την άμυνα, δηλώνει ο Χάικο Μάας, αντικρούοντας σχετικό αίτημα του Αμερικανού προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης