Ραούλ Κάστρο: Κούβα και ΗΠΑ μπορούν να συνυπάρξουν

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 01:02
Ραούλ Κάστρο: Κούβα και ΗΠΑ μπορούν να συνυπάρξουν
Ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν πολιτισμένες σχέσεις με τη χώρα του, αναγνωρίζοντας ένα νέο τόνο στις διμερείς συνομιλίες όσον αφορά δευτερεύοντα ζητήματα, ενώ επανέλαβε ότι το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Αβάνας είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα έχουν βρει θετικό έδαφος εσχάτως σε ζητήματα γύρω από τη μετανάστευση, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, την πρόληψη των καταστροφών και σε άλλα θέματα ασφάλειας.

Ο Ραούλ Κάστρο, κλείνοντας το τέλος του έτους στις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου, είπε ότι πρόσφατα οι δύο χώρες, άσπονδοι εχθροί για περισσότερο από μισό αιώνα, βρήκαν κοινό ορίζοντα ώστε να διατηρήσουν ζωντανές τις συνομιλίες για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος », είπε ο πρόεδρος της Κούβας χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Ο Ραούλ Κάστρο είπε επίσης ότι « μια πολιτισμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών» είναι κάτι που «ο λαός μας και η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών των ΗΠΑ και των κουβανών μεταναστών επιθυμούν». Η ομιλία του Κάστρο στο κοινοβούλιο της Κούβας ήρθε μόλις δύο εβδομάδες μετά την ιστορική χειραψία του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ στην τελετή μνήμης για τον Νέλσον Μαντέλα.

Ενώ ο Κάστρο φάνηκε να κρατάει «κλαδί ελιάς», την ίδια στιγμή επανέλαβε την πολιτική θέση της Κούβας, η οποία ισχύει μετά την επανάσταση του 1959, ότι ούτε η μονοκομματική κυριαρχία της Κούβας, ούτε το οικονομικό της σύστημα, είναι διαπραγματεύσιμα. «Εμείς δεν απαιτούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος της, ούτε δεχόμαστε να μπει υπό διαπραγμάτευση το δικό μας», είπε. «Αν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσουμε στις διμερείς μας σχέσεις, θα πρέπει να μάθουν να σέβονται αμοιβαία τις διαφορές μας να εξοικειωθούν και να ζήσουν ειρηνικά με μας» , είπε εν μέσω χειροκροτημάτων από τους βουλευτές του κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΑΜΠ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 01:04