Υπέρ της συνεργασίας Σοσιαλιστών-Αριστεράς-Πρασίνων τάσσεται ο Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εκφράζει και τη συμφωνία του με την άποψη του επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «η στροφή προς τα δεξιά δεν αποτελεί λύση για το πρόβλημα της Ευρώπης».

Σημειώνει ότι «οι αδηφάγες αγορές του χρηματιστηριακού τομέα πραγματικά θα λάτρευαν να δουν αυτούς τους λαϊκιστές να κερδίζουν δύναμη, επειδή θα μπορέσουν να τους χειριστούν ακόμα περισσότερο και να γίνουν πιο ισχυρές απ΄ ό,τι είναι μέχρι σήμερα». «Εκείνο που φοβούνται είναι να λάβουν μια δυνατή ριζοσπαστική δημοκρατική απάντηση από τη δική μας πλευρά και από τους Πράσινους, διότι γνωρίζουν ότι εμείς θα μετατρέψουμε τις αγορές ώστε να είναι υπηρέτες των πολιτών και όχι αφεντικά τους» τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ράσμουσεν αποδίδει τη συσσωρευμένη οργή των Ευρωπαίων πολιτών στο γεγονός ότι «απλοί άνθρωποι που δεν έφεραν καμία ευθύνη για την κρίση, κλήθηκαν να πληρώσουν το βαρύ τίμημα της» καθώς και στην οικονομική πολιτική που ακολούθησαν οι Βρυξέλλες, ιδιαίτερα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τους γραφειοκράτες και τη γερμανική δεξιά κυβέρνηση».

Θεωρεί ως επείγουσα τη διατύπωση ριζοσπαστικής πρότασης εκ μέρους της Κεντροαριστεράς και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ενώ σε ό,τι αφορά την έκθεση της Κοινωνικής Συμμαχίας -στην οποία είναι συμπρόεδρος με την Λούκα Κατσέλη- για την κοινωνική Ευρώπη σημειώνει ότι τα τέσσερα μείζονα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι οι αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια και οι ανισότητες μεταξύ περιφερειών και κρατών.

Ως προς την συνολική πρόταση του προοδευτικού χώρου και ειδικά των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών, τονίζει ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η διατύπωση μιας συνολικής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής «που θα λέει αντίο στο πακέτο ανάπτυξης και σταθερότητας της Δεξιάς, που δεν θα επικεντρώνεται μόνο στο μέγεθος του ελλείμματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ράσμουσεν προτείνει επίσης βήματα για την «επαναρύθμιση του καπιταλισμού» με τη δημιουργία καταρχήν οικονομικής Europol για την εξιχνίαση οικονομικών εγκλημάτων, ξεπλύματος χρήματος και φορολογικής κερδοσκοπίας.

Στην ίδια κατεύθυνση θεωρεί αναγκαία τόσο την επιβολή φόρου 1,2 ή 5% επί του τζίρου των ψηφιακών κολοσσών όπως οι Google και Facebook, όσο και την εκπλήρωση της κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης.

Σημειώνει επίσης οτι οι Σοσιαλιστές πρέπει «να γίνουν μπροστάρηδες» των διαφορετικών σχημάτων που πρόσκεινται στον σοσιαλιστικό χώρο με προσανατολισμό την νέα συμμαχία των «προοδευτικών δυνάμεων που θέλουν να φέρουν αλλαγές» και καταλήγει στη συνέντευξή του τονίζοντας ότι «όλοι οφείλουμε να υποστηρίξουμε τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ε.Ε., Φρανς Τιμερμανς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης