Το έως τώρα καλύτερο αποτέλεσμα εξαμήνου στις διανυκτερεύσεις κατέγραψε εφέτος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο η Βιέννη, συγκεκριμένα 6,6 εκατομμύρια, κατά 4,9% περισσότερες από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2015.

Ρεκόρ σημείωσαν και τα έσοδα των ξενοδοχείων που μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2016 ανήλθαν σε 253 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση κατά 3,4 %), όπως ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο διευθυντής της Υπηρεσίας Τουρισμού της αυστριακής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 χώρες με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις, οι 21 παρουσίασαν αύξηση, με την Κίνα να παίρνει από την Ιαπωνία, τη δεύτερη θέση – μετά τις ΗΠΑ – στον κατάλογο των χωρών εκτός Ευρώπης με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στην αυστριακή πρωτεύουσα με τα 1,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών, διψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις από Βρετανία, Ισπανία και Αυστρία, ενώ μονοψήφιες ήταν οι αυξήσεις από Γερμανία, ΗΠΑ, Ελβετία, Γαλλία και Κίνα, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση των περισσότερων διανυκτερεύσεων στη Βιέννη και να ακολουθούν εκείνες από Αυστρία, ΗΠΑ, Ιταλία και Βρετανία.

Το υψηλότερο ποσοστό αύξησης σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, εμφάνισε η Βρετανία (24%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (13%) και την Αυστρία (10%), ενώ με μία αύξηση κατά 9% η Κίνα βρέθηκε μεταξύ των δέκα χωρών με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις, «εκτοπίζοντας» την Ιαπωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως αποτέλεσμα των οικονομικών προβλημάτων στη Ρωσία και των κυρώσεων εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμάται η σημαντική μείωση των διανυκτερεύσεων Ρώσων τουριστών, σε ποσοστό 28%, οι οποίες μέχρι πριν δύο χρόνια παρουσίαζαν συνεχή αύξηση.

Θέμα κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων αυτών, υπήρξαν και οι πρόσφατες επιθέσεις σε Γαλλία και Γερμανία, με τον Νόρμπερτ Κέτνερ να δηλώνει πως ακόμη και αν η Βιέννη έχει τη φήμη μιας από τις ασφαλέστερες πόλεις της Ευρώπης, όταν η κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνεται επικίνδυνη, η ίδια, ως πόλη στην καρδιά της Ευρώπης δεν μπορεί να αποσυνδέεται.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Τουρισμού της Βιέννης, ο τουρισμός είναι πάντα ο «καθρέπτης» των γεωπολιτικών εξελίξεων, και ειδικότερα στον τουρισμό των πόλεων φαίνονται πολύ πιο γρήγορα οι θετικές όσο και οι αρνητικές επιπτώσεις, ενώ δεν θα ήταν σοβαρό να δοθούν απόλυτες υποσχέσεις ασφάλειας για τη Βιέννη.

Σε σχέση με το Brexit, ο ίδιος δεν αναμένει άμεσες τουριστικές επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, εκτιμώντας πως μπορεί μεν να σημάνει μία στασιμότητα στην αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων των Βρετανών τουριστών, αλλά δεν θα επηρεάσει τον αριθμό των αφίξεων τους στη Βιέννη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, για έβδομη στη σειρά φορά η Βιέννη ανακηρύχθηκε και για το 2016 η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα, κατακτώντας και πάλι την πρώτη θέση στον κατάλογο των 230 μητροπόλεων του κόσμου, που αξιολογεί σε μεγάλη της έρευνα σε ετήσια βάση, η γνωστή διεθνής εταιρεία συμβούλων επιχειρηματιών «Mercer».

Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων από τους συνεργάτες της διεθνούς εταιρείας, χρησιμοποιούνται συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστίθεται και μια σειρά άλλων παραγόντων όπως προσωπική ασφάλεια και υγεία, δυνατότητες για μόρφωση, συγκοινωνιακά μέσα καθώς και παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, πέρα από την ανάδειξή της για επτά συνεχώς φορές σε πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής, η Βιέννη έχει ανακηρυχθεί έξι φορές την τελευταία δεκαετία σε «Πρωτεύουσα των συνεδρίων», καθώς είχε βρεθεί, για έξι χρονιές μέσα στη δεκαετία, στην κορυφή του καταλόγου της διεθνούς στατιστικής, φιλοξενώντας κάθε χρόνο πάνω από 150 διεθνή συνέδρια και διασκέψεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης