Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού και στη Νότια Κορέα - Έκλεισε το Κοινοβούλιο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020, 09:47
Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού και στη Νότια Κορέα - Έκλεισε το Κοινοβούλιο

Η Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας (κοινοβούλιο) έκλεισε σήμερα και μια ομάδα βουλευτών τέθηκε με δική της πρωτοβουλία σε καραντίνα τη στιγμή που η χώρα καταγράφει αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα.

Η Νότια Κορέα ήταν τον Φεβρουάριο η δεύτερη χώρα που είχε πληγεί περισσότερο από την Covid-19, μετά την Κίνα, όπου εμφανίστηκε η επιδημία. Οι αρχές είχαν ωστόσο καταφέρει να ελέγξουν την κατάσταση με μια πολύ προωθημένη στρατηγική διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης των επαφών των ανθρώπων που μολύνονταν.

Από τα μέσα Αυγούστου έκαναν την εμφάνισή τους νέες επιδημικές εστίες, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονται με προτεσταντικές εκκλησίες. Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν 441 νέα κρούσματα, τα περισσότερα στην περιφέρεια της μείζονος Σεούλ, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας αυτής των 52 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο κρουσμάτων που έχει καταγραφεί μέσα σε έξι μήνες, έπειτα από εβδομάδες που οι αριθμοί κυμαίνονταν από γύρω στα τριάντα μέχρι γύρω στα σαράντα.

Η Εθνοσυνέλευση έκλεισε αφού ένας φωτορεπόρτερ, ο οποίος κάλυπτε χθες Τετάρτη μια συνεδρίαση του κυβερνώντος κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, διαγνώσθηκε θετικός στην Covid-19. Εξαιτίας αυτού, δέκα αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός του, καθώς και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του, θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και θα τεθούν σε απομόνωση με δική τους πρωτοβουλία.

Στο τέλος της συνεδρίασης αυτής, ο δημοσιογράφος είχε πληροφορηθεί πως ένα μέλος της οικογένειάς του, με το οποίο είχε συγχρωτισθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είχε έρθει σε επαφή με φορείς του ιού. Στη συνέχεια διαγνώστηκε θετικό.

Οι αρχές, οι οποίες συνεδρίασαν αργά μέσα στη νύχτα για να συζητήσουν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση, αποφάσισαν να αναστείλουν από σήμερα τις δραστηριότητες της Εθνοσυνέλευσης. Το κτήριο έκλεισε, όπως και αυτό στο οποίο βρίσκονται τα γραφεία των βουλευτών.

Ο φωτορεπόρτερ ήρθε χθες Τετάρτη σε επαφή με περίπου 50 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 32 βουλευτές και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Είναι η δεύτερη φορά που κλείνει το νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο εξαιτίας του κορωνοϊού. Η πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο, όταν ένα πρόσωπο που είχε συμμετάσχει σε μια εκδήλωση είχε διαγνωστεί θετικό.

Σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων υπερέβη τα εκατό για 14η διαδοχική ημέρα, ανεβάζοντας τον εθνικό απολογισμό από την αρχή της επιδημίας σε 18.706 κρούσματα.

Ο υπουργός Υγείας συνιστά εργασία από το σπίτι

Ο υπουργός Υγείας Παρκ Νίουνγκ-χου παρότρυνε τις επιχειρήσεις της χώρας να δώσουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους τους να εργάζονται από το σπίτι. «Σας παρακαλούμε να κάνετε διεξοδικούς ελέγχους των παραγόντων κινδύνου στους χώρους εργασίας, όπου το εργασιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικά πρόσφορο για μολύνσεις, όπως οι υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και οι αποθήκες».

Μολονότι οι αρχές τονίζουν πως η πρόσφατη έξαρση των μολύνσεων σχετίζεται περισσότερο με μια εκκλησιαστική οργάνωση και την αντικυβερνητική διαδήλωση στην οποία πήραν μέρος μέλη της, προειδοποιεί πως υπάρχει πιθανότητα νέων εστιών σε χώρους εργασίας όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

«Για να μειωθεί η μετάδοση στους χώρους εργασίας, σας παρακαλούμε να μειώσετε τον αριθμό των εργαζομένων μέσω ευέλικτων ωραρίων, της εργασίας από το σπίτι και των διακεκομμένων ωραρίων».

Τον Μάρτιο η Νότια Κορέα είχε εντοπίσει εστία σε call center, ενώ 100 κρούσματα συνδέθηκαν με αποθήκη του εγχώριου γίγαντα της λιανικής μέσω διαδικτύου Coupang Corp.

Σύμφωνα με τον Παρκ, τουλάχιστον το 80% των μολύνσεων της περασμένης εβδομάδας εντοπίστηκε στην πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ και συνδεόταν με τη θρησκευτική οργάνωση και με τη διαδήλωση.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020, 10:08