Ρεκόρ μολύνσεων Covid 19 στην ανατολική Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, 16:22
Ρεκόρ μολύνσεων Covid 19 στην ανατολική Ευρώπη

Ρεκόρ μολύνσεων εξαιτίας της υψηλά μεταδιδόμενης παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, κατέγραψαν σήμερα οι περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα ρεκόρ μολύνσεων καταγράφθηκαν στην Πολωνία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με τις δύο τελευταίες χώρες να έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της covid 19 στην Ευρώπη. Γενικότερα πάντως στην ανατολική Ευρώπη καταγράφθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από επιπλοκές της νόσου προς το τέλος του 2021.

Αναλυτικότερα, η Πολωνία κατέγραψε σήμερα 53.420 νέα περιστατικά, ενώ η Δημοκρατία της Τσεχίας κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων περιστατικών μόλυνσης, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αυτή την εβδομάδα φθάνοντας χθες σχεδόν τα 40.000.

Η Ουγγαρία, μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, ξεπέρασε τα 20.000 ημερήσια περιστατικά, ενώ οι τελευταίες σε ποσοστά εμβολιασμού χώρες της ΕΕ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, επίσης σημείωσαν ρεκόρ, 34.255 περιστατικά η Ρουμανία και 12.399 η Βουλγαρία.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω αύξηση των περιστατικών, ακόμη και πάνω από τα 60.000», είπε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, οι χώρες αυτές δεν έχουν επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς, όπως τα υποχρεωτικά λοκντάουν, σε αντίθεση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας, το 2020 και το 2021, όταν είχαν επιβληθεί αυστηρά μέτρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά ότι "παραμένει επικίνδυνη", ειδικά για τους ανεμβολίαστους.

Η Πολωνία επιβάλλει από αύριο Πέμπτη τηλεκπαίδευση στους μεγαλύτερους μαθητές του Δημοτικού και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και άλλοι δημόσιοι χώροι μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί.

Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους πελάτες στην Πολωνία, αλλά η επιβολή των μέτρων είναι χαλαρή.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς με βάση την πληρότητα των ΜΕΘ και όχι τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Η Πολωνία εντατικοποίησε τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ πραγματοποιώντας μέσα σε ένα 24ωρο 173.000 επίσημα τεστ.

Ωστόσο, ο αριθμός τους ανά 1.000 πολίτες στη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει πολύ μικρότερος σε σχέση με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από στοιχεία του Our World in Data.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, 16:44