Ρεκόρ βίας, βομβαρδισμών και θυμάτων στο Αφγανιστάν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020, 09:30
Ρεκόρ βίας, βομβαρδισμών και θυμάτων στο Αφγανιστάν

Η βία στο Αφγανιστάν έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2019 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με επίσημη αμερικανική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα και παρά τη σχετική ηρεμία που επικρατεί στην Καμπούλ.

Εδώ και περισσότερους από δύο μήνες η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας δεν έχουν γίνει στόχος μεγάλων ή πολύ αιματηρών επιθέσεων. Όμως οι συγκρούσεις στην επαρχία κάθε άλλο παρά έχουν περιοριστεί.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Sigar), «οι επιθέσεις του εχθρού» αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι, με 8.204 να καταγράφονται μόνο το δ’ τρίμηνο του έτους, έναντι 6.974 την ίδια περίοδο το 2018.

Τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, καταγράφηκαν οι περισσότερες αιματηρές επιθέσεις από το 2010, οπότε ξεκίνησαν να υπάρχουν αρχεία.

Το 37% των επιθέσεων που εξαπέλυσαν αντάρτες προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό ανθρώπων, επισημαίνεται στην έκθεση.

Εξάλλου το Πεντάγωνο συνέχισε να αυξάνει τον ρυθμό των επιχειρήσεών του το 2019, ρίχνοντας αριθμό ρεκόρ βομβών στο Αφγανιστάν, τις περισσότερες που έχει ρίξει στη χώρα εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, σύμφωνα με την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020, 09:48