Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι δεν αληθεύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Λευκός Οίκος διαθέτει σχέδιο για την απόλυσή του και την αντικατάστασή του από τον επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο.

Μιλώντας άμεσα για το θέμα αυτό σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τίλερσον απέρριψε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα και επισκίασαν το διάρκειας μιας εβδομάδας ταξίδι του στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για ένα αφήγημα που εξακολουθεί να επανέρχεται περίπου κάθε έξι εβδομάδες και θα έλεγα ότι πρέπει να βρείτε κάποιες νέες πηγές, επειδή η ιστορία σας εξακολουθεί να είναι λανθασμένη», δήλωσε στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να τον διώξει.

Ενώ ο Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν φεύγει και ο Τίλερσον είπε πως οι πληροφορίες «είναι για γέλια», ο Τραμπ είπε επίσης πως εκείνος και μόνο καθορίζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, γράφοντας την Παρασκευή σε ένα τουίτ: «Παίρνω τις τελικές αποφάσεις».

Στο ταξίδι του, που θα περιλαμβάνει επίσης τη Βιέννη και το Παρίσι, ο Τίλερσον, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Exxon Mobil Corp ο οποίος έχει διαφορετική άποψη με τον Τραμπ σε θέματα όπως αυτό της Βόρειας Κορέας, επιδιώκει να καθησυχάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους διπλωμάτες των ΗΠΑ διαβεβαιώνοντας ότι έχει τον έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις Βρυξέλλες, ο Τίλερσον δήλωσε χθες πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου ορισμένες υψηλόβαθμες θέσεις παραμένουν κενές, είναι «σε πολύ καλύτερη θέση για να προωθήσει τα συμφέροντα της Αμερικής στον κόσμο απ΄ό,τι ήμασταν πριν από δέκα μήνες».

Με βάση το σχέδιο του Λευκού Οίκου, στο οποίο αναφέρθηκαν το Ρόιτερς και άλλα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, ο Τίλερσον θα αντικατασταθεί σε μερικές εβδομάδες από τον διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο, πιστό στον Τραμπ και σκληροπυρηνικών απόψεων στην εξωτερική πολιτική.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ Τομ Κότον, ένας από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του Τραμπ στο Κογκρέσο, θα αντικαταστήσει τον Πομπέο ως επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Εξάλλου, μιλώντας σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Τίλερσον είπε πως οι Δυτικοί σύμμαχοι συμφωνούν πως δεν υπάρχει «εξομάλυνση» των σχέσεων με τη Ρωσία.

«Είχαμε πολλές συζητήσεις σε αυτή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ για το ποια είναι η κατάλληλη σχέση με τη Ρωσία και νομίζω πως υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ όλων των μελών του ΝΑΤΟ πως δεν υπάρχει εξομάλυνση του διαλόγου με τη Ρωσία σήμερα», είπε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, υπογραμμίζοντας πόσο η Δύση εξαρτάται από τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει τις διάφορες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ο Τίλερσον είπε πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η Μόσχα οφείλει να διασφαλίσει πως η Δαμασκός, σύμμαχος της Ρωσίας, θα λάβει μέρος στις υπό την ηγεσία του ΟΗΕ ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης