Ρέντσι: «Δεν είναι προτεραιότητα η πώληση των εταιρειών ενέργειας»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014, 10:19
Ρέντσι: «Δεν είναι προτεραιότητα η πώληση των εταιρειών ενέργειας»
Η Ιταλία θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, όμως ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι δεν θεωρεί προτεραιότητα την πώληση μεριδίων των εταιρειών ενέργειας Eni και Enel, όπως δήλωσε ο ίδιος στην οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

Η χώρα, το δημόσιο χρέος της οποίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ανακοίνωσε πέρυσι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, με στόχο την άντληση περίπου 11 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα στις αγορές ανάγκασε το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών να καθυστερήσει τμήματα του προγράμματος, περιλαμβανομένης της προγραμματισμένης πώλησης ενός μεριδίου της επιχείρησης των ιταλικών ταχυδρομείων Poste Italiane.

«Δεν βλέπω ως προτεραιότητα τη μείωση των κρατικών μεριδίων σε δύο εταιρείες (Eni και Enel) οι οποίες έχουν μεγάλες δυνατότητες και οι τιμές των μετοχών τους μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω» δήλωσε ο Ρέντσι στην εφημερίδα.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση, η οποία πασχίζει να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία καθώς η οικονομία έχει πέσει εκ νέου σε ύφεση, θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 20 δισ. ευρώ τον ερχόμενο χρόνο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Ρέντσι δεν σχεδιάζει να λάβει φέτος πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και μελετά έκτακτα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο ανέρχεται σε 2 τρισ. ευρώ.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014, 10:19