Για ανήλικα προσφυγόπουλα που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν επειδή δεν αντέχουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο στρατόπεδο της Μόριας κάνει λόγο το BBC σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κάτριν Νάι.

Η δημοσιογράφος τονίζει ότι στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο επικρατεί βία μέχρι θανάτου, τρομερός συνωστισμός, άθλιες υγιειονομικές συνθήκες, και ότι σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν συχνά να αυτοκτονήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρει επίσης ότι ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Λούκα Φοντάνα της είπε ότι αν και ο ίδιος έχει εργαστεί σε όλο τον κόσμο σε ζώνες συγκρούσεων η Μόρια είναι το χειρότερο μέρος που έχει δει στη ζωή του!

Λούκα Φοντάνα

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να ξεφύγουμε, 24 ώρες την ημέρα έχουμε τα παιδιά μας έτοιμα», λέει η Αφγανή Σάρα Χαν, εξηγώντας παράλληλα στη δημοσιογράφο πως όλη τη νύχτα είναι σε ετοιμότητα για να φύγει μακριά, ώστε να αποφύγει τους αιματηρούς καβγάδες που συχνά ξεσπούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι ο τόπος μυρίζει απαίσια από τα ακατέργαστα λύματα, αφού, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η κάθε τουαλέτα αντιστοιχεί σε περίπου 70 άτομα.

Η δημοσιογράφος σημειώνει ότι στη Μόρια ζουν σήμερα περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, έναντι χωρητικότητας μόλις 2.000 ατόμων και ότι οι περισσότεροι ζουν σε σκηνές των 17 ατόμων, τυλιγμένοι με μουσαμάδες.

«Η βία στο στρατόπεδο είναι τρομακτική. Τον Μάιο εκατοντάδες Κούρδοι έφυγαν μετά από μια αιματηρή μάχη σώμα με σώμα με Άραβες. Καθημερινά επικρατεί διαμάχη μεταξύ μεταναστών από διαφορετικές φυλές ή θρησκείες», αναφέρει επίσης λέγοντας χαρακτηριστικά πως η εμφύλια σύγκρουση της Συρίας έχει προσγειωθεί εντός των ορίων του καταυλισμού.

«Είναι σαν τον πόλεμο στη Συρία και ακόμη πιο άσχημο. Ακούσαμε για περιπτώσεις βιασμού εκεί, σεξουαλική παρενόχληση» λέει προσθέτοντας ότι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν εκεί αντίκρισαν μαχαιρώματα και βία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης