Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία των ΗΠΑ Μιτς Μακόνελ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «πολύ κακής συμφωνίας» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κατέστησε σαφές πως το Κογκρέσο θα ελέγξει οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία.

«Προφανώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει μια πολύ κακή συμφωνία με ένα από τα χειρότερα καθεστώτα στον κόσμο, η οποία θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν να έχουν την πυρηνική υποδομή τους» ανέφερε ο Μακόνελ μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union» του CNN. «Ανησυχούμε για αυτό» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επαναλαμβάνει σήμερα στη Λωζάννη της Ελβετίας τις διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς με στόχο να επιτευχθούν μια συμφωνία πλαίσιο έως τα τέλη Μαρτίου και μια τελική συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο Κέρι δήλωσε το Σάββατο πως ελπίζει ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες» θα καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μια προσωρινή συμφωνία.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν εντάθηκαν αυτόν τον μήνα, στο Κογκρέσο εκδηλώθηκαν αντιδράσεις για την υπό εκπόνηση συμφωνία.

Μια ανοικτή επιστολή εστάλη την περασμένη εβδομάδα στους ηγέτες του Ιράν από 47 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές της 100μελούς Γερουσίας οι οποίοι προειδοποίησαν πως οποιαδήποτε πυρηνική συμφωνία συναφθεί με τον Ομπάμα θα ακυρωθεί όταν αυτός αποχωρήσει από την προεδρία το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστολή καταγγέλθηκε από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως επέμβαση σε διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Ο Μακόνελ δήλωσε πως ο δημοκρατικός πρόεδρος «είναι σαφές ότι δεν θέλει καθόλου να αναμειχθεί το Κογκρέσο. Και ανησυχούμε για αυτό».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, αν επιτευχθεί μια συμφωνία με το Ιράν, η Γερουσία θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα απαιτεί να περάσει η συμφωνία από το Κογκρέσο. Ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως θα ασκήσει βέτο σε ένα τέτοιο μέτρο.

«Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τα μέλη του Κογκρέσου θα εξετάσουν ένα νομοσχέδιο που θα ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν» τόνισε ο Μακόνελ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης