Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση συντριβής ενός αεροσκάφους της Air Algerie, το οποίο είχε απογειωθεί τα ξημερώματα από την Μπουρκίνα Φάσο και είχε προορισμό το Αλγέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eξαιρετικά συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με το ακριβές σημείο της πτώσης του αεροπλάνου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και το France24 μετέδωσαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι, κοντά στην περιοχή Γκάο, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Το ακριβές σημείο της συντριβής, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Μάλι Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ορίζεται βορείως του χωριού Άγκελχοκ, στην περιοχή Κιντάλ του ανατολικού Μάλι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής αντιμετώπισης της κρίσης που συστάθηκε στη Μπουρκίνα Φάσο, προσδιόρισε το σημείο συντριβής στα 150 χιλιόμετρα δυτικά του Γκάο στο νότιο Μάλι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tα διενθή μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αναφορές από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας μεταδίδουν ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage-2000 σπεύδουν στο σημείο όπου έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροπλάνου. Στις δυνάμεις που συμμετέχουν στις έρευνες προστέθηκαν δύο ολλανδικά απάτσι τύπου AH64.

Σε ανακοινωσή της, η Air Algerie ενημέρωσε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στην περιοχή Tilemsi περίπου 70 χλμ. μακριά από την πόλη Γκάο.

Ωστόσο σε δηλώσεις του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ότι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί ίχνη του.

Στην πτήση AH 5017 βρίσκονταν 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν και 51 Γάλλοι πολίτες. Όπως έγινε γνωστό, το πλήρωμα αποτελείτο από Ισπανούς υπήκοους. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Frederic Cuvillier εξήγησε πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπήρχαν τόσοι Γάλλοι υπήκοοι στο αεροπλάνο.

Η λίστα με την εθνικότητα ορισμένων επιβατών της πτήσης AH 5017:

  • 51 Γάλλοι
  • 27 από την Μπουρκίνα Φάσο
  • 8 από τον Λίβανο
  • 6 Αλγερινοί
  • 5 Kαναδοί
  • 5 Καμερουνέζοι
  • 4 Γερμανοί
  • δύο από το Λουξεμβούργο
  • δύο Βέλγοι
  • ένας από το Μάλι
  • ένας Ελβετός
  • ένας Νιγηριανός
  • ένας Ουκρανός και
  • ένας Αιγύπτιος.

Παρόλα αυτά, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι τουλάχιστον 20 επιβάτες ήταν Λιβανέζοι. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μετα τις πληροφορίες για το νέο αεροπορικό θρίλερ.

Bρισκόταν σε καλή κατάσταση

Το ισπανικό αεροσκάφος MD83 που είχε ναυλωθεί από την αεροπορική εταιρεία Air Algerie είχε επιθεωρηθεί από τις γαλλικές αρχές πολιτικής αεροπορίας «πριν από δυο-τρεις μέρες» και είχε διαπιστωθεί ότι βρισκόταν «σε καλή κατάσταση».

Το αεροσκάφος McDonnell 83 της ισπανικής εταιρείας Swiftair «το γνωρίζουμε, είχε περάσει από τη Μασσαλία πριν από δυο-τρεις ημέρες», είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Πατρίκ Γκαντίλ.

«Το είχαμε επιθεωρήσει και δεν βρήκαμε ουσιαστικά τίποτα, ήταν πραγματικά σε καλή κατάσταση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γκαντίλ, είχε εντοπιστεί μόνο ένα ασήμαντο πρόβλημα στο σύστημα πέδησης. «Ειλικρινά, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με ό,τι μπορεί να συνέβη στα 31.000 πόδια», τόνισε. Η καλή κατάσταση του αεροσκάφους «δεν αποκλείει την πιθανότητα να συνέβη κάποια βλάβη, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη μας υπόθεση», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην Swiftair, είπε ότι πρόκειται για μια «νοικοκυρεμένη» εταιρεία. «Η Ισπανία φροντίζει να εποπτεύει τις εταιρείες της. Από εκείνη την πλευρά, δεν έχουμε κάτι να ερευνήσουμε», τόνισε.

Όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, στη Γαλλία πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» για το αεροσκάφος που χάθηκε πάνω από το Μαλί.

Θρίλερ με την ανηψιά του Φιντέλ Κάστρο

Το ρωσικό RT, επικαλούμενο ανακοίνωση του αεροδρομίου του Ouagadougou ανέφερε ότι ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και η Μαριέλα Κάστρο, ανηψιά του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο και κόρη του νυν ηγέτη της χώρας, Ραούλ. Ωστόσο, πηγές από το Εθνικό Κέντρο Σεξουαλικής Επιμόρφωσης, του οποίου ηγείται η Μαριέλα Κάστρο, ανέφεραν στο BBC Mundo ότι η ίδια βρίσκεται στην Αβάνα και συμμετέχει σε ένα φεστιβάλ.

Λίγο αργότερα, η Μ. Κάστρο μίλησε σε τοπικό κανάλι της Βενεζουέλας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επέβαινε στο μοιραίο αεροσκάφος: «Eίμαι ζωντανή, χαρούμενη και υγιής. Ενδεχομένως τα media που μετέδωσαν αυτή την είδηση να είχαν ανάγκη από λίγη δημοσιότητα. Ωστόσο είμαι εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορές για το σημείο της συντριβής

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στο Μάλι γνωστοποίησε νωρίτερα πως το αεροσκάφος πρέπει να συνετρίβη κάπου ανάμεσα στις πόλεις Γκάο και Τεσαλίτ στο βορειοανατολικό τμήμα της αφρικανικής χώρας. Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Abdelmalek Sellal υποστήριξε πως το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε κοντά στην πόλη Γκάο (Μάλι), περίπου 500 χλμ. από τα σύνορα με την Αλγερία.

Η απώλεια του ναυλωμένου από την Air Algerie αεροσκάφους της Swiftair γίνεται στη σκιά της κατάρριψης του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, καθώς και της συντριβής αεροπλάνου στην Ταϊβάν, όπου 48 επιβάτες βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στα φλεγόμενα συντρίμμια. Η Air Algerie είναι ο εθνικός αερομεταφορέας της Αλγερίας και ένας από τους σημαντικότερους για τις μετακινήσεις με αεροπλάνο σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Αλλαγή πορείας εν μέσω κακοκαιρίας

Νωρίτερα, συναγερμός είχε προκληθεί όταν έγινε γνωστό πως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν χάσει την επαφή με το πιλοτήριο, 50 λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί στη 1.17 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, από το διεθνές αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου (πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο) και είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Αλγερίας. Ωστόσο, σχεδόν μία ώρα μετά την απογείωση χάθηκε η επαφή ανάμεσα στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και το πιλοτήριο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Η κινητοποίηση τόσο στον πύργο ελέγχου στο Αλγέρι όσο και σε εκείνον στην Ουαγκαντούγκου ήταν άμεση, ενώ το ίδιο συνέβη και στα κεντρικά γραφεία της Air Algerie.

Χάρτης με το δρομολόγιο του αεροσκάφους και το σημείο που χάθηκε από τα ραντάρΣύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου διεκόπη, ενώ το αεροπλάνο πετούσε στον εναέριο χώρο του Μάλι ανάμεσα στις πόλεις Γκάο και Τεσαλίτ, πολύ κοντά στα σύνορα της Αλγερίας. Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικά αραιοκατοικημένη, που έχει αποτελέσει τα τελευταία τρία χρόνια πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ και ενόπλων οργανώσεων που διατηρούν επαφές με την Αλ Κάιντα.

Λόγω, μάλιστα, της έκρυθμης κατάστασης στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι, η Γαλλία είχε αποστείλει στρατεύματα τον Ιανουάριο του 2013 προκειμένου να ενισχύσει δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και του κυβερνητικού στρατού, και να αναχαιτίσει την προέλαση των ισλαμιστών προς την πρωτεύουσα Μπάμακο.

Το σημείο συντριβής του αεροσκάφους

Εικόνα από δορυφόρο με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή της συντριβής

Πληροφορίες ανέφεραν πως λίγο πριν το αεροπλάνο προσεγγίσει τον εναέριο χώρο της Αλγερίας δόθηκε εντολή για αλλαγή πορείας λόγω χαμηλής ορατότητας και υψηλού κινδύνου για ενδεχόμενη σύγκρουση με διερχόμενο αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από την πρωτεύουσα του Μάλι, την Μπάμακο. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, ο πιλότος κάλεσε τον πύργο ελέγχου στην πρωτεύουσα του Νίγηρα Νιαμέι, ζητώντας την άδεια να προχωρήσει σε ελιγμό εξαιτίας σφοδρής θύελλας.

Όπως τονίστηκε και νωρίτερα, οι 116 επιβάτες πετούσαν με ναυλωμένο από την Air Algerie αεροπλάνο της ισπανικής Swiftair, τύπου MD83, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι.

Χαρακτηριστικά αεροσκάφους «McDonnell Douglas MD-83»:

  • δικινητήριο για εκτέλεση δρομολογίων μικρών και μεσαίων αποστάσεων
  • εξελιγμένη έκδοση του αεροπλάνου MD-80
  • εμβέλεια πτήσης 4.637 χλμ.
  • μέγιστη χωρητικότητα: 172 επιβάτες
  • πρώτες πτήσεις το 1984

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης εντάσσεται το γεγονός πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος χρησιμοποιείτο κατά την περίοδο 2007-2009 για τη μεταφορά των παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης και λεγόταν «La Saeta». Σχετική ανάρτηση για το θέμα έκανε στο Twitter στέλεχος της ισπανικής ομάδας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Διαβάστε επίσης:
Η Air Algerie έχασε αεροσκάφος της, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014, 12:29

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης